BiH
0

Brčko: Obilježena 20. godišnjica stradanja brčanskih Hrvata

FENA
Brčko
Brčko
Oko 200 mještana Laništa, Ulica, Jasenovca i okolnih sela danas su obilježili 8. svibnja, dan stradanja hrvatskih civila na ovom području.

Na današnji dan 1992. godine srpska vojska i paravojne jedinice oklopnim transporterima ušli su u hrvatska sela Laništa, Jasenovac i Ulice ubijajući nedužne civile na kućnom pragu.

Toga dana ubijena su 32 civila, među kojima je najstarija bila devedestogodišnja Mara Mandić, a najmlađi ubijeni bio je Jakov Šarić sa svega 12 godina.

"Danas smo ovdje da odamo počast poginulim civilima i braniteljima ovog područja, ali istovremeno da sve ovo ne zaboravi te da nam se ne ponovi", rekao je u ime organizatora obilježavanja stradanja civila predsjednik udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Ivo Anđelović.

U ime predstavnika vlasti iz reda hrvatskog naroda vijence su položili dogradonačelnik Anto Domić i dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivan Krndelj.

Vijence na stratištima hrvatskih civila položila je i delegacija Udruženja, nestalih i nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta.