BiH
0

Brčko: lokaliziran požar između Cerika i Porebrica

FENA
Požar koji je jučer poslije podne zahvatio veliku površinu šume, oranica i livada na prostoru između Cerika i Porebrica i zaprijetio obiteljskim kućama u Donjim Hrgovima danas je stavljen pod kontrolu.

"Požar je lokaliziran kasno sinoć, ali zbog vjetra i visokih temperatura proširio se na susjednu parcelu. Sada je pod kontrolom i pratićemo situaciju, tako da očekujemo u narednih desetak sati njegovo potpuno gašenje“, kazao je Senad Kamenjašević komandir profesionalne vatrogasne jedinice Brčko Distrikta

Kamenjašević je dodao kako ovo požarište u posljednjih pet godina pravi problem svake godine, a jedan od ključnih problema je i neprohodnost puteva što nam otežava upotrebu suvremene vatrogasne tehnike, zbog čega su prisiljeni požar držati pod nadzorom i poduzimati manuelno gašenje.

Inače, u protekla 24 sata pripadnici vatrogasne jedinice na brčanskom području intervenirali su na sedam požara, od čega od jutros na četiri: u blizini brčanskog "Izbora", u Vučilovcu, na objektu BH Telecoma u Brci i na Ceriku.