BiH
1

RS: Nastavlja se borba sa vatrenom stihijom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar u naselju Sopotnik na području Zvornika ugrozio je jednu kuću u kojoj su dva nepokretna lica, koja će ukoliko bude potrebno biti evakuisana, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

U toku je gašenje vatre u rejonu od ušća rijeke Ugar u rijeku Vrbas, prema selu Bregovi i zaseoku Eraci, gdje se požar proširio u dužini od pet kilometara. Trenutno je na tom djelu angažovano pet vatrogasaca sa jednim vozilom i mještani, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar u mjestu Crni Vrh, u opštini Šipovo, je pod kontrolom, a stanje na požarištu se prati.

U toku je gašenje požara koji je jutros oko 4.15 časova buknuo na dva mjesta u naselju Paklenica u opštini Doboj, koji je zahvatio veću površinu.

I dalje je aktivan požar na lokalitetu Korijen, na području Šekovića, ali je spriječeno njegovo širenje prema kućama. Gašenje požara otežava nepristupačan teren, a vatru gase pripadnici civilne zaštite i mještani sa jednim vozilom.

Aktivni su požari i u opštini Bratunac. Juče je helikopter EUFOR-a, u od 10.00 do 12.00 časova, djelovao u rejonu Slapašnica sa 16 naleta. NJegovo angažovanje očekuje se i danas u jutarnjim časovima.

Na području Zalazja, u opštini Srebrenica, požar niskog rastinja i dalje je aktivan. U toku noći odbijen je od kuća. Očekuje se da se u toku dana proširi na prepreke /putevi/, gdje bi trebao da bude i ugašen, navodi se u saopštenju.

Sinoć je lokalizovan požar koji je juče oko 15.00 časova izbio u zaseoku Bogdanovići, u Mjesnoj zajednici Priboj, na području Lopara i koji je zahvatio oko šest hektara mješovite šume. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa jednim vozilom i mještani. Na požarištu su ostali mještani da prate stanje.

Oko 21.15 časova izbio je požar niskog rastinja u mjestu Završje, koji se širi prema kućama koje su napuštene, a područje je minirano. U toku noći vatrogasci su izašli na teren i uočili da se požar počeo blago smirivati, ali da je i dalje aktivan. Stanje na požarištu se prati.

Oko 21.00 časova izbio je požar koji je zahvatio oko dva hektara u mjestu Gornji Šepak. Požar je ugašen i spriječeno je njegovo širenje prema kućama. U gašenju vatre angažovana su dva vatrogasna vozila, vatrogasaci i mještani.

Na području Trebinja aktivni su požari u rejonu sela Diklići, Trebinjskih brda i sela Nudo na granici sa Crnom Gorom. Požari su na nepristupačnom terenu, a u gašenju učestvuju vatrogasci iz Trebinja i Lastve, pripadnici civilne zaštite,radnici šumskog gazdinstva, pripadnici Oružanih snaga BiH i mještani.

U opštini Bileća požar je aktivan u rejonu sela Vranjska - Oblo brdo, kao i u rejonu sela Donji Davidovići - Kačanj. Požar iz sela Zvijerine proširio se na područje planine Sitnice. Naseljena mjesta trenutno nisu ugrožena. U gašenju učestvuju vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, radnici šumskog gazdinstva i mještani.

Juče poslijepodne ugašen je požar u rejonu Meka Gruda – Ćatovina - Rioci.

Požar u rejonu Bjelasnice u opštini Gacko, i dalje je aktivan. Požar je na nepristupačnom terenu, a stanje na požarištu se prati.

U opštini LJubinje aktivan je požar u rejonu sela Plana Dola – Žabica - Gornja Ivica, te na području sela Pustipusi – Obzir - Vojska NJiva. Požari su na nepristupačnom terenu i ne ugrožavaju naseljena mjesta.

U rejonu sela Kubaš u opštini Berkovići, požar je na nepristupačnom terenu i ne ugrožava naseljena mjesta.

Požar iz pravca Rujišta, Grad Mostar /FBiH/, povremeno prelazi na teritoriju opštine Istočni Mostar. Naseljena mjesta nisu ugrožena, a požar je na nepristupačnom terenu.

Lokalizovan je i pod kontrolom požar u rejonu Berega u opštini Sokolac. Juče je u gašenju požara učestvovalo 20 vatrogasaca Profesionalne vatrogasne brigade Istočno Sarajevo, radnici Šumskog gazdinstva „Romanija“ i mještani.

U opštini Rogatica, na području Bjelogoraca vatra je ugašena, dok je u rejonu Gostuna, opština Novo Goražde, aktivan i širi se prema kuli Herceg Stefana.

Jučer je efikasnim intervencijama vatrogasnih jedinica ugašen veliki broj požara koji nisu imali veće posljedice, navodi se u saopštenju Republičke uprave Civilne zaštite.