BiH
0

Brčko: HDZ protiv ponuđene nove mreže škola u Distriktu

FENA
Izvršni odbor HDZ-a BiH za distrikt Brčko i svih 26 temeljnih ogranaka HDZ-a uputili su pismo gradonačelniku Brčko distrikta Mirsadu Đapi u kojem se protive najnovijem prijedlogu mreže škola na području Distrikta.

U pismu se navodi da je prijedlog tendenciozan i površan te da nije jasno po kojim se kriterijima došlo do toga prijedloga.

U HDZ-u ističu da se tim prijedlogom ukidaju škole na 93 posto teritorija na kojem žive Hrvati, a da isto načelo nije korišteno za druga područja, tako da sva djeca srpske i bošnjačke nacionalnosti imaju privilegij da pohađaju škole u svojim sredinama.

Izvršni odbor HDZ-a zadužio je članove Vlade Distrikta koji su dobili mandat od HDZ-a BiH da odbace ovaj prijedlog mreže škola te da se o njemu uopće ne raspravlja dok se ne sačini cjelovit prijedlog reforme školstva.

U pismu također stoji da će se članovi Vlade Brčko distrikta koji su dobili mandat HDZ-a BiH, a eventualno podrže ovaj ili sličan prijedlog mreže škola smatrati po automatizmu povučenim iz Izvršne vlasti Brčko distrikta.

Također, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH koji bi prihvatili ovaj prijedlog izgubit će pravo da zastupaju HDZ u Skupštini Brčko distrikta jer bi takvim činom nanijeli dugoročnu štetu i ugrozili opstojnost Hrvata, navodi se u pismu.