BiH
3

Brčko: Besplatni lični dokumenti za građane pogođene poplavama

Anadolija
Brčko
Brčko
Vlada Brčko Distrikta je donijela odluku o preuzimanju troškova za izdavanje novih ličnih dokumenata za osobe koje su usljed elementarnih nepogoda evakuirane iz svojih kuća i tako ostale bez ličnih dokumenata.

"Trošak za izdavanje ličnih dokumenata naplaćuju institucije Bosne i Hercegovine. Distrikt će preuzeti taj dio za plaćanje troškova za građane iz Brčkog čiji su lični dokumenti uništeni u poplavama", kazao je Siniša Milić, šef Vladinog odjela za javni registar.

Objašnjavajući da postoje i inicijative iz entiteta prema Vijeću ministara BiH da se građani u potpunosti oslobode plaćanja troškova za nove lične dokumente i da se procedura za dolazak do ličnih dokumenata što više pojednostavi.

"Dok se to ne dogodi, u Brčkom će biti na snazi odluka Vlade Distrikta koja će regulirati ta prava građana Brčko distrikta sa ugroženih područja", kazao je Milić.

On je naglasio da ovo, sigurno, nije najbitnije za građane kojima je poplava načinila daleko veće štete, ali da jeste izvjestan pokazatelj namjere Vlade u Brčkom da u svim segmentima života olakša građanima koji su pogođeni posljednjim poplavama.