Pravne zavrzlame
51

Brčić: Troje ministara u Vladi Kantona Sarajevo nije sporno, brzo im vraćamo resore

B. T.
Ministrica Lejla Brčić najavljuje skoro rješenje problema (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica Lejla Brčić najavljuje skoro rješenje problema (Foto: I. Š./Klix.ba)
Resore nemamo, ali ministre imamo, oni su članovi Vlade KS u punom mandatu, oni kao takvi nisu sporni. Kaže to Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS, najavljujući da bi pravna zavrzlama, na osnovu koje tri ministarstva ne rade u punom kapacitetu, ubrzo mogla biti riješena.
Naime, Zakon o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija KS, čije je izmjene osporio Ustavni sud FBiH, pred zastupnicima Skupštine KS ponovo bi se trebao naći u srijedu, 7. aprila.

Podsjetimo, Zakon je po hitnoj proceduri izmijenjen u decembru prošle godine, pred imenovanje aktuelnog saziva Vlade KS, ali je Ustavni sud FBiH nedavno presudio da hitna procedura po kojoj je donesen, nije u skladu s Ustavom FBiH.

Samim tim, u pitanje je dovedena i suštinska izmjena, po kojoj su prijašnja ministarstva prostornog uređenja i komunalne privrede spojena u jedno, dok je resor obrazovanja podijeljen na dva ministarstva. Zbog toga su ova tri ministarstva sada u svojevrsnoj blokadi.

Procedura je sada potpuno čista i ispravna

Iako iz Kluba zastupnika SDA već upozoravaju da ni nova izmjena nije u skladu s procedurama i pominju novu apelaciju, Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS, tvrdi drugačije.

Naglašava da Ustavni sud nije problematizirao sadržaj zakona, već način na koji je donesen. Norme su, kako kaže, čiste pa zbog toga ostaju iste i u ponovljenoj proceduri. Kaže da sada s izmjenama idu na redovnoj sjednici, da su pribavljena mišljenja struke, OHR-a, komisija… odnosno da su ispunjeni svi uslovi.

"Obavili smo opsežne konsultacije nas iz Vlade sa zastupnicima, pravnim ekspertima, OHR-om, u kontekstu pravilnog iznalaženja izlaska iz situacije u kojoj se Kanton Sarajevo našao. U proceduru idemo na način koji pravna struka podržava. Prema mom i mišljenju šest pravnika koje smo konsultirali, uključujući i ekipu iz OHR-a, ovo je potpuno čista i ispravna procedura. Hoće li se ponovo pokretati apelacija pred Ustavnim sudom, kako će to sud cijeniti… u ovom momentu nije zahvalno govoriti", objašnjava Brčić.

Govoreći o trenutnoj pravnoj praznini, zbog koje, kako tvrde iz opozicije, ne postoje tri ministra i tri ministarstva, Brčić potcrtava da nije sporan period od imenovanja Vlade do 12. marta. Međutim, kaže da od tada, kada je objavljena presuda, Kanton ne može izdržavati tri resora.

"To je pravna praznina, doslovno kao kada imate šupalj zub u vilici", slikovito objašnjava ministrica.

Upitana da li nakon izmjena i stupanja na snagu treba provoditi procedure koje zagovara SDA, među kojima je i da se razriješe tri, kako navode, "neustavna ministra”, uspostave tri ranije postojeća ministarstva, da se imenuje nova vlada…, ministrica Brčić odgovara da to nije neophodno i da se radi o populističkoj izjavi iz SDA.

Ne potpisuju odluke, ne donose rješenja

"Naravno da to nije potrebno. Zakon o Vladi ne prepoznaje Vladu po resorima, već navodi da se imenuje premijer i 12 ministara. Na takav način Vladu prepoznaje i Ustav Kantona, u kojem se navodi da se organizacija uprave određuje posebnim propisom. Ovo je taj poseban propis", kaže Brčić.

Kako dodaje, ni u apelaciji, ni u presudi ne spominje se niti osporava vlada.

"Dakle, Vlada KS i sada radi u punom kapacitetu, ali je oštećena za tri resora. Ministre imamo, ali nemamo resore, u tim resorima se ne potpisuju odluke, ne donose drugostepena rješenja… Međutim, članovi vlade su u svom punom mandatu, oni kao takvi nisu sporni, niti Vlada KS u cjelini. U momentu kada ovaj zakon stupi na snagu, ministrima se vraćaju njihovi resori, imat će pravni osnov da izvršavaju nadležnosti", objašnjava Brčić.

Podsjetimo, nakon presude su se pojavile nedoumice o statusu ministrice Naide Hote-Muminović (odgoj i obrazovanje), ministrice Melike Husić-Mehmedović (nauka, visoko obrazovanje i mladi) i ministra Envera Hadžiahmetovića (komunalna privreda, infrastruktura, prostorno uređenje, građenje i zaštita okoliša).