Vlast u klinču
42

SDA: Neka Vlada Kantona Sarajevo prekine inat politiku, mogli bismo je oboriti

B. T.
S konferencije za novinare (Foto: T. S./Klix.ba)
S konferencije za novinare (Foto: T. S./Klix.ba)
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo je na današnjoj konferenciji za novinare iznio niz kritika na račun Vlade KS, za koju su konstatirali da djeluje neustavno. Konstatirali su i da bi je mogli "oboriti", ali da neće.

Zastupnici SDA upozorili su da bi Kanton mogao ući u najveću ustavnu krizu od postojanja, ako većina na odgovarajući način ne promijeni Zakon o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija KS. Podsjetimo, Ustavni sud Federacije BiH presudio je nedavno da izmjene tog zakona nisu u skladu s Ustavom FBiH.

Na osnovu tog zakona prijašnje Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture spojeni su u jedno, a Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih podijeljeno je na dva - na ono za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje te ono koje tretira nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Tri ministra i tri ministarstva ne postoje

Govoreći o ovoj temi, Mahir Dević objasnio je da se zakoni u pravilu donose u redovnoj proceduri te je sadašnju vlast upozorio da ne razumiju razliku između te i hitne procedure. Ukoliko bi nastavili insistirati da zakon i dalje bude mijenjan po hitnom postupku, što je planirano za redovnu sjednicu 7. aprila, prema Devićevim riječima, moglo bi doći do pravnog vakuuma od nekoliko mjeseci.

"Treba da razriješimo tri neustavna ministra, da uspostavimo tri ranije postojeća ministarstva, da se imenuje nova vlada, da se uspostavi radno-pravni status u ministarstvima, a kada se zakon usvoji u redovnoj proceduri, ponovo mogu učiniti prekompoziciju vlade kako žele", rekao je Dević.

Ukoliko vladajuća koalicija to ne učini, najavio je pravne posljedice, novu apelaciju, krivičnu prijavu…

"Najlakše bi nam bilo da kažemo da vodimo 5:0 u apelcijama, ali pozivam da to ne rade, da misle na život građana", rekao je Dević, konstatirajući da je na sceni lažno predstavljanje i da faktički tri ministra i tri ministarstva ne postoje.

"Ponovo idu u hitnu proceduru donošenja zakona. Upozoravamo da to ne čine, rad ova tri ministarstva može biti potpuno paraliziran. Pozivamo skupštinsku većinu da prestane provoditi inat politiku", kazao je Dević.

Postali su biro za zapošljavanje

Haris Zahiragić je konstatirao da bi zasigurno na osnovu ovoga mogli oboriti vladu Edina Forte, ali da u taj proces neće ići zbog pandemije.

"Da nije pandemije i da stanje u zdravstvu i privredi nije tako loše, mi bismo se odvažili na takav potez i zasigurno bismo oborili vladu Edina Forte", kazao je on.

Najavio je i da će ovu Vladu KS od sada zvati "m:tel Vlada". Kako je kazao, vlada se pretvorila u biro za zapošljavanje, jer su zaposlili mnoštvo ljudi.

Kao primjer je naveo imenovanje Vere Arnautović za direktoricu KJKP Rad. Zahiragić je rekao da je ona ranije bila direktorica i da postoji ozbiljna istraga vezano za sumnjivu nabavku iz tog perioda. Kritizirao je i imenovanje Ivane Marić u Nadzorni odbor Kamernog teatra 55.

Jasmina Bišćević-Tokić govorila je o zdravstvenom sektoru te je, između ostalog, konstatirala i da se "m:tel vlada sveti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu".

Ona je izrazila nezadovoljstvo što Vladi KS novinari nisu prioritet za vakcinisanje, pa je kazala da će na sljedećoj sjednici podnijeti inicijativu po kojoj bi Vladu KS kritizirala i što ne radi na širenju kapaciteta u bolnicama za smještaj Covid pacijenata.