Kontrolni mehanizam
254

Brčić: Kadrovska politika javne uprave u Kantonu Sarajevo bit će potpuno otvorena

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je jučer Odluku o izradi Registra zaposlenih u javnom sektoru. Ministrica pravde u Vladi KS Lejla Brčić kaže da se radi o alatu za uvid u kadrovsku bazu kojom raspolaže javni sektor u Kantonu Sarajevo.

"Ovo će biti i kontrolni mehanizam trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja u cjelokupnom javnom sektoru što će služiti prevenciji korupcije", kazala je Brčić.

Registar će obuhvatiti podatke iz radno-pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton, te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje s više od 50 posto ukupnog kapitala.

Brčić kaže da je ovo još jedan korak ka ispunjenju obećanja nove Vlade o transparentnosti vlastitog rada.

"I ova Odluka je dio politike nove Vlade o uspostavi kontrolisanog i efikasnog sistema upravljanja raspoloživim resursima i propis je kojim se uspostavlja veći stepen transparentnosti u javnom sektoru. Mogućnost da su na jednom mjestu sadržani podaci o zaposlenim u organima uprave i institucijama ostavlja dojam otvorenosti rada organa uprave i institucija, smanjuje mogućnost zloupotrebe i ulijeva povjerenje građana u rad javne uprave", istakla je Brčić.