Potvrđena optužnica
10

Brčak optužen za tešku zloupotrebu, malverzacijama pribavio budžetskih 40 hiljada KM

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 45-godišnjeg Edina Ražanice, predsjednika udruženja “Centar demokratije”, zbog sumnje da je zloupotrebama budžetskih grantova, sebi i bliskim osobama pribavio imovinsku korist od blizu 40 hiljada KM.

Kako su naveli iz Tužilaštva Brčko distrikta, po okončanju još jedne antikorupcione istrage, koja se odnosi na zloupotrebe grantova iz budžeta distrikta, Ražanica je kao odgovorna osoba u tom udruženju optužen za teži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo je zatražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženog i svih osoba kojima je pribavljena, u ukupnom iznosu od 39.713 KM, kao i da mu se izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti u udruženjima građana i fondacijama na period od najmanje pet godina.

"Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ražanici se stavlja na teret da je u periodu od 2017. do 2020. godine, postupajući u svojstvu odgovornog lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima udruženja i zaduženog za osiguranje zakonitosti rada, sredstva iz budžetskih grantova dodijeljena za rad udruženja trošio u svoju, i u korist trećih lica", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Kako su dodali, sumnja se da je, iako je bio dužan da raspolaže i upravlja imovinom udruženja s dužnom pažnjom, na odgovoran i zakonit način, u najboljem interesu udruženja, iskoristio položaj tako što je protivno ciljevima udruženja trećim licima plaćao ugovore o djelu, odnosno usluge koje nisu izvršene.

Također, kako to navode iz tužilaštva, plaćao je zakupninu supruzi za prostor koji uopće nije služio potrebama udruženja i članovima porodice dao na korištenje skupocjene telefonske uređaje plaćene sredstvima udruženja.

Kako se navodi u optužnici, nakon što je na račun udruženja po odlukama Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade i gradonačelnika Brčko distrikta isplaćen ukupan iznos od 65.500 KM na ime grantova namijenjenih za rad udruženja, svjestan da korištenjem novčanih sredstava protivno ciljevima udruženja pribavlja sebi i drugima imovinsku korist, što je i htio, on je iskoristio svoj položaj zloupotrijebivši ukupno 39.713 KM.

"Pred Osnovnim sudom, tužilaštvo je optužilo Ražanicu za teži oblik krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, kojim je pribavljena imovinska korist preko deset hiljada KM. Usto, Tužilaštvo je predložilo sudu da optuženom izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude", saopćeno je iz tužilaštva.

Također, prijedlog ovog tužilaštva je i da se od optuženog oduzme imovinska korist u iznosu od 1.755,00 KM, kao i od osoba kojima je pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

Riječ je od A. M. iznos od 7.000 KM, K. B. iznos od 3.000 KM, S. D. iznos od 3.500 KM, R. R. iznos od 16.500 KM, Š. S. iznos od 1.229 KM, M. R. iznos od 1.229 KM i S. Z. iznos od 5.500 KM.