Apliciralo 60.000 osoba
1.1k

Brčak Jasmin Šabanović dobio jednu od najprestižnijih stipendija britanske vlade

Piše: M. N.
Ambasador Velike Britanije Matthew Field i Jasmin Šabanović
Ambasador Velike Britanije Matthew Field i Jasmin Šabanović
Jasmin Šabanović iz Brčkog dobitnik je jedne od najprestižnijih stipendija Vlade Velike Britanije - Chevening stipendije, za oblast hirurgije. Za nju je apliciralo 60.000 osoba iz 160 zemalja svijeta, a Šabanovića su izabrali kao jednog do najtalentovanijih budućih lidera.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a uz američku Fullbright stipendiju smatra najprestižnijom u svijetu. Selekcija je bila zahtjevna i trajala je oko godinu dana, a Šabanović se sada nalazi u Londonu. U razgovoru za Klix.ba kazao je kako se osjeća zahvalno i ponosno je izabran među hiljadama kandidata.

"Ja ću pohađati master studij i usavršavati se u području laparoskopske i minimalno invazivne hirurgije na Queen Mary University of London, jednom od najboljih medicinskih fakulteta u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i na Kraljevskoj londonskoj bolnici, jednoj od najboljih u svijetu, a u trajanju godinu dana. Moj boravak u Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu će mi omogućiti prvenstveno napredovanje u karijeri koje nisam mogao ni sanjati, a kamoli i doživjeti. Biti u timu među najboljim hirurzima, specijalizantima i ljekarima daje mi jednu pozitivnu motivaciju za ličnim usavršavanjem kroz prizmu snažne pozitivne kompetencije", rekao je Šabanović za naš portal.

Također, raduje ga i činjenica što će učiti i raditi u gradu u kojem u od javne uprave do akademskih institucija radi više od 100 različitih nacija.

Nakon što odbrani magistarsku tezu, planira se vratiti u BiH, nastaviti specijalistički staž i prenijeti svoje znanje i iskustvo drugim specijalizantima prvenstveno na polju hirurške simulacije koja, kako kaže, u BiH i na Balkanu zapravo i ne postoji.

"Malo je poznato da danas možete vježbati komplikovane hirurške procedure na modelima koji pružaju 100 postotni taktilni i biološki feedback ili pak imati priliku da se simuliraju realni problemi koji se često dešavaju u operacionim salama poput krvarenja ili popuštanja određenih anastomoza bez ikakve posljedice za realnog pacijenta. Zaista su mogućnosti u ovom smislu edukacije ogromne, a rezultati fanstastični. Upravo jedan takav Centar ako Bog da, želim osnovati u Bosni i Hercegovini", kazao je Šabanović.

Vrijednost ove stipendije iznosi više od 100.000 KM.