BiH
6

Prvi smrtni slučaj zbog poplava: Doživio srčani udar evakuišući stoku

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Jakov Kosanić, penzioner iz bratunačkog prigradskog naselja Pobrđe, preminuo je od srčanog udara i postao prva ljudska žrtva poplava u opštini Bratunac.

U ovdašnjem Domu zdravlja potvrđeno je novinarima da je Kosanić dovezen mrtav u ovu ustanovu i da nije uspjela reanimacija koju su pokušali.

Kosanić je doživio srčani udar, evakuišući stoku iz štale i obora da bi je spasio od gušenja.

Član Kriznog štaba za odbranu od poplava u opštini Bratunac Radenko Radović rekao je da je ovaj štab ocijenio da nema mogućnosti da se odbrane kuće i imovina od vodene najezde i da su prinuđeni da evakuišu stanovništvo i životinje sa ugroženih lokacija.

"Uprkos uvođenju vanrednog stanja, angažovanju svih raspoloživih ljudskih resursa i mehanizacije, nema mogućnosti da se odbranimo od poplava, jer su ogromne padavine izazvale neukrotive bujice. Potoci su se pretvorili u rijeke, a rječice Križevica, Glogovska, Kravička, Sašanska i Blječevska rijeka su podivljale i izlile se, a njihovi vodostaji još rastu i nose sve pred sobom, plaveći sve veći prostor i ugrožavajući ljude i imovinu", izjavio je Radović.

On je istakao da je, zbog porasta vodostaja ovih rječica, ugroženo skoro cijelo područje ove opštine, a da je najkritičnije u naselju Podgradac i uz korito Križevice.

Došlo je do izlivanja rijeka iz korita i pojave podzemnih voda, koje su ušle u kuće i druge objekte i preplavile dvorišta, njive i puteve.

Pojavio se i veći broj odrona i klizišta uz puteve, pa su neprohodni regionalni putevi Bratunac - Drinjača zbog klizišta u Polomu, Bratunac -Konjević Polje prema Vlasenici zbog klizišta i mulja koje su bujice i Kravička rijeka nanijele na put, a neprohodan je put prema Skelanima zbog klizišta kod Fakovića i odrona u selu Bujakovići u srebreničkoj opštini.

Saobraćaj se odvija preko graničnog mosta na Drini prema LJuboviji.