BiH
0

Bratić: Dogovor Izetbegović-Dodik dobra poruka kako se rješavaju važna pitanja

FENA
Senad Bratić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Senad Bratić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Senad Bratić (SDA) ocijenio je dogovor koji su 31. jula postigli predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović i entitetski predsjednik Milorad Dodik, pozitivnim pomakom, naglasivši da je to dobra poruka kako se moraju riješavati pitanja važna za građane bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Jedino na taj način u BiH može doći do pozitivnih stvari", rekao je Bratić za Fenu, ističući da nema alternative razgovoru, dogovoru i kompromisu ukoliko se želi zajednička država BiH.

Razgovori lidera dvije najjače stranke u bošnjačkom i srpskom narodu, kazao je, dobra su poruka kako se mora sarađivati i graditi suživot.

"I svako ko je dobronamjeran i želi da se normalizuje stanje u BiH te želi da se okrenemo životno važnim temama i evropskom putu uz ispunjavanje ostavljenih uslova može samo pozdraviti spomenuti dogovor. Oni koji pronalaze zamjerke, sigurno nisu dobronamjerni i idu u sferu politikanstva zbog političkih poena, ličnih ili nekih drugih interesa", uvjeren je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Bratić se nada da će, nakon razgovora 31. jula, i odnosi između SDA i SNSD-a rezultirati boljim političkim aktivnostima na nivou BiH.

"To je u svakom slučaju daleko bolja praksa od dosadašnje, u kojoj gotovo nije bilo komunikacije između Izetbegovića i Dodika, što je na jedan način slalo i uznemiravajuću poruku, posebno kada se ima u pitanju aktulena politička situacija, popis stanovništva i odluka o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a", rekao je Bratić.

Smatra da će uskoro uslijediti još jedan sastanak Izetbegovića i Dodika, jer, kaže, ima još važnih tema koje opterećuju odnose u BiH.

"Smatram da i lider HDZ-a Dragan Čović i predstavnici Saveza za promjene da, ako žele dobro sveukupnim odnosima u BiH i samoj državi, treba da podrže ovaj dogovor. To još ništa ne znači kada je riječ o skupštinskim većinama na svim nivoima, već je daleko važniji politički ambijent i klima koja se stvara razgovorima ne samo zbog evropskog puta BiH, već i privlačenja investicija u BiH", zaključio je Bratić za Fenu.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, koji je 31. jula organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, postignut je dogovor o mehanizmu koordinaciju te potpisano Pismo namjere za kreditni aranžman BiH s Međunarodnim monetarnim fondom.