BiH
79

Brat Vedrana Puljića za Klix.ba: Pravosuđe je moguće natjerati da kazne Vedranovog ubicu

Piše: N. J.
Igor Puljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Puljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Danas se navršilo pet godina od ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. Ni nakon pet godina njegov ubica nije pronađen i priveden pred lice pravde, te neometano živi na slobodi.

Vedranov brat Igor Puljić u razgovoru za Klix.ba ističe da, naravno, očekuje da Vedranov ubica bude kažnjen, ali i da smatra da od toga nema ništa, jer "jednostavno, živimo u takvoj državi".

Optuženi za Vedranovo ubistvo Oliver Knezović nedostupan je bh. pravosudnim organima. On je nedugo nakon hapšenja pobjegao u Hrvatsku, a danas živi u Zagrebu.

Iz Kantonalnog suda u Širokom Brijegu su još prošle godine naveli kako je poziv za suđenje dostavljen Knezoviću putem Ministarstva pravde Hrvatske, kao i da postoji mogućnost da se predmet preda hrvatskom pravosuđu. Od tada do danas ništa se bitno nije promijenilo kada je riječ o Knezoviću.

Oliver Knezović je kolateralna šteta

U martu ove godine Sud u Livnu izrekao je (ponovo) prvostepenu presudu i kaznio sa po pet mjeseci zatvora sudske policajce iz Širokog Brijega, Marinka Barbarića i Ivana Barića, zbog toga što su 6. oktobra 2009. omogućili bijeg iz pritvora Oliveru Knezoviću.

No, Vedranov brat, kao i drugi navijači FK Sarajevo smatraju da je Knezović podmetnut, a da je Vedrana ubio policajac.

"Javna je tajna čak i ime policajca koji je ubio Vedrana. Ubijeđen sam u to da ga je ubio on, a ne Oliver Knezović koji je kolateralna šteta jer je pravio probleme po Širokom Brijegu, pa su ovim našli načina da ga se riješe. Osim toga, priče su za malu djecu da je on mogao skočiti sa 3. sprata i pobjeći iz zatvora, a da pritom čak ni ne ugane nogu", navodi Igor Puljić.

Zahvalan je navijačima FK Sarajevo koji na svakoj utakmici u 24. minuti (broj godina kada je ubijen) skandiraju Vedranovo ime, kao i to što svake godine obiđu Vedranov grob na godišnjicu smrti.

Pravosudna farsa traje pet godina

"I sam sam dio te navijačke skupine i idem i na sva gostovanja, ali sve to ne pije puno vode. Svi ti ljudi imaju i svoje privatne probleme, tako da je i normalno da je svake godine i sve manje navijača koji dolaze na Vedranov grob. Ali, opet kažem, zahvalan sam što nisu zaboravili moga brata. Ipak, vrlo je bitno da mediji ne zaborave ovaj slučaj, jer oni mogu napraviti najveći pritisak na pravosuđe da konačno počnu raditi svoj posao i kazne Vedranovog ubicu", smatra naš sagovornik.

Igor je dodao kako su mu, upravo zbog toga, predstavnici FK Sarajevo pali u očima prošle godine kada nisu upriličili konferenciju za medije na godišnjicu Vedranove smrti, što je bio slučaj ranijih godina.

Vedranov grob će i danas posjetiti porodica i navijači Bordo kluba kako bi mu odali počast. Porodica i navijači FK Sarajevo nikada neće prestati insistirati da Vedranov ubica bude priveden pred lice pravde i kažnjen, a na sramotu je svima koji su nadležni i koji mogu nešto učiniti to što već pet godina traje pravosudna farsa koju su napravili od ovoga slučaja.