BiH
9

Brasseur: Vi sada vodite, a ne slijedite Evropu

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur kazala je danas u Sarajevu da BiH preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope u kritičnom periodu, ali da će predsjedavanje ubrzati reforme u našoj zemlji koje se odnose na ustav, izborni zakon i pravosuđe.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je održano zasjedanje Stalnog komiteta Vijeća Evrope u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur kazala je da će u narednih šest mjeseci BiH voditi organizaciju od 47 država i 820 miliona stanovnika, što neće biti jednostavno s obzirom na izazove kao što su krize u Ukrajini i Makedoniji, problemi imigranata, te teroristički akti koji se dešavaju u susjednim zemljama.

"Vi preuzimate predsjedavanje u kritičnom periodu i principi koje ste iznijeli veoma su važni", kazala je Brasseur.

Ona je dodala da Evropska unija može mnogo naučiti od BiH u pogledu multikulturalnosti, te da će predsjedavanje naše države ubrzati proces unutrašnjih reformi koje se odnose na ustav, izborni zakon i pravosuđe.

"To su reforme koje su vam potrebne i tu smo da vam pomognemo. Vi sada vodite, a ne slijedite Evropu. To je ogromna prilika i izazov, ali i velika odgovornost", rekla je Brasseur.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako ne sumnja da će BiH na najbolji način predsjedavati Vijećem Evrope i ispuniti sve obaveze iz agende.

"Ovo je prilika i šansa da BiH dođe u fokus međunarodne javnosti i pokaže šta može. BiH se može pokrenuti iz zastoja samo uz odlučniju ulogu međunarodne zajednice i aktivniju ulogu unutrašnjih političkih aktera", rekao je Džaferović.

On je istakao kako je novi saziv vlasti u BiH počeo raditi svoj posao, te podsjetio na usvajanje Zajedničke izjave koju su potpisali lideri svih političkih stranaka u BiH, formiranje delegacije u Vijeću Evrope, te rješavanja problema izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, čime je naša zemlja izbjegla crnu listu Moneyvala.

Džaferović je dodao i da se naša zemlje može pokrenuti samo ako se na političkoj sceni prekine svađalačka, huškačka i remetilačka retorika.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da BiH mora izvršiti reforme ustava i izbornog zakona kako bi sprovela presude Evropskog suda za ljudska prava.

"Nemamo više vremena. Izmjene izbornog zakona su nužne. Ovaj put nećemo potpisivati zakone i preuzimati obaveze a ne sprovoditi ih kao što je bio slučaj", kazao je Čolak.

Čolak je dodao da nikakvi radikalizmi, separatizmi i centralizmi ne donose dobro i ne pomažu BiH i njenim građanima.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da će vrlo brzo biti objavljen spisak prvih aktivnosti BiH, te je istakao važnost aktivnog pristupa parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.

On je saopćio da nije zadovoljan objavljenim rezultatima koji govore da ulazak u EU podržava 78 posto građana BiH jer je evidentan pad podrške od 7 posto.