BiH
15

Branković o slučaju "Energopetrol": Drugi su krivi za ono što se meni stavlja na teret

Piše: E. Gorinjac
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Nakon što se danas pred sudijom za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu izjasnio da nije kriv za ono što ga tereti optužnica u vezi s dokapitalizaciju Energopetrola d.d. Sarajevo, a zbog čega je državi nanesena šteta od 32 miliona KM, bivši premijer FBiH Nedžad Branković je u izjavi za Klix.ba pojasnio zašto smatra da nije kriv.

Osim bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića, optužnica tereti još i bivšeg direktora Energopetrola Namika Bušatlića, te Kasemu Ćatović, advokata Ahmeda Žiliać, Mirka Puljića, profesoar Seada Kresu, Safeta Prohu, Anku Šešlij i Almu Haseta, koji su članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola.

Nedžadu Brankoviću na teret se stavlja da je kao službena osoba u Federaciji BiH propuštanjem dužnosti nadzora očito nesavjesno postupio u obavljanju dužnosti. U vezi s tim se navodi da je samim propuštanjem aktiviranja bankovnih garancija za mandata Brankovića nastupila šteta za Energopetrol i Vladu FBiH u iznosu 18,3 miliona KM, navedeno je u optužnici.

Optuženi Nedžad Branković kao premijer FBiH nije preduzeo ključnu radnju u vrijeme svog mandata – angažovanje međunarodne revizorske kuće koja bi imala za cilj da izvrši kontrolu izvršenja ugovornih obaveza što bi dalje bio osnov za aktiviranje bankarskih garancija kao sredstva obezbjeđenja ugovornih obaveza, stoji, između ostalog, u optužnici.

"Šteta po osnovu nenaplaćenih garancija za investicije ne postoji, jer investicije kako su ugovorene u članu 7. osnovnog ugovora su izvršene u obimu i rokovima kako je to ugovor tražio. To djelo nije nastalo, nije nastala ta šteta po Federaciju BiH. Druga stvar, Vlada nije zadužila tada premijera, da premijer bira međunarodnog revizora. Vlada je zadužila druge resorne institucije, a zaključke je potpisivao premijer, to su Agencija za privatizaciju FBiH, resorno ministarstvo... Na kraju krajeva, kad sam otišao iz Vlade FBiH angažovana je revizorska kuća da napravi izvještaj o implementaciji ugovora po osnovu zaključaka koje sam ja potpisao i moj nasljednik nije proveo konkurs izbora revizora, nego strukture i službe koje su bile zadužene zaključkom Vlade. Dakle, potpuna zamjena teza", tvrdi Branković.

On dodaje da ne može odgovarati za propuste u poslovima za koje "nije bio zadužen".

"Ne mogu biti kriv za djelo koje nije nastalo. Nije nastala šteta po osnovu koji se meni stavlja na teret. Također, ne mogu biti kriv za poslove za koje je Vlada zaduživala druga tijela u Vladi", kaže Branković.