Vlada FBiH
0

Branković: Prednacrti zakona o robnim rezervama i kontroli cijena vraćeni na doradu

FENA
Vlada Federacije BiH razmatrala je danas Prednacrt zakona o federalnim robnim rezervama i Prednacrt zakon o kontroli cijena, ali je nakon obavljene rasprave dato dosta sugestija utvrđivaču zakona da bi za sljedeću sjednicu pripremio konačan tekst prednacrta oba zakona, izjavio je danas na aktualnom satu nakon sjednice federalni premijer Nedžad Branković.

Vlada nije bila zadovoljna rješenjima o tome kako će sistem robnih rezervi kojima upravlja Vlada FBiH, kao i oni kojima upravljaju kantoni funkcionirati kao jedan integrirani sistem, kazao je Branković.

Dalje je naveo da je Vlada zatražila da se definiraju jasni kriteriji na osnovu kojih se parametara, kada je u pitanju porast troškova života, aktiviraju robne rezerve.

Odgovarajući na pitanje šta misli o prijedlogu Vlade RS-a za uvođenje diferencirane stope PDV-a, zamjenik federalnog premijera, ministar finansija Vjekoslav Bevanda kazao je da je Uprava za indirektno oporezivanje jedina nadležna za takve odluke.

Međutim, njegov lični stav, koji će predložiti Vladi FBiH, jeste da se ne ide u diferenciranu stopu PDV-a, jer "naš sistem nije stabilan".

Bevanda se boji da je u pitanju manipulacija kako bi se maklo ustranu ono što stvarno treba uraditi - formirati fiskalno vijeće na državnom nivou.