Klub zastupnika HDZ-a
145

Branko Bačić: Položaj Hrvata u BiH je strateško nacionalno pitanje Hrvatske

FENA
Branko Bačić (Foto: Screenshot)
Branko Bačić (Foto: Screenshot)
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u izjavi novinarima u srijedu u Hrvatskom saboru istaknuo je kako u "HDZ-u misle da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Republike Hrvatske".

Bačić je izrazio žaljenje da se u Saboru, koji danas raspravlja o Prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne postiže konsenzus.

"Dio opozicije tvrdi da Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja grubo miješanje u unutrašnje odnose u BiH. Žalosti me da se na ovakvom aktu, koji govori o odnosu Hrvatske prema hrvatskom narodu u susjednoj državi, ne može postići konsenzus u Saboru. Mi u HDZ-u mislimo da je položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških, nacionalnih pitanja Hrvatske", rekao je Bačić.

Na novinarsku konstataciju da, uz dio opozicije, i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kaže da je Deklaracija "kamilica" i da ne može ništa bitno promijeniti u odnosu hrvatske politike prema BiH, Bačić je odgovorio da je "Brkić sudjelovao u izradi Deklaracije i finaliziranju teksta".

Onima koji tvrde kako je ovo "obračun unutar HDZ-a", Bačić je uzvratio neka se izdignu iznad, i neka im u fokusu budu interesi Hrvata u Bosni i Hercegovini, i neka pridonesu Deklaraciji svojim amandmanima, prenosi Hina.

"Jaka bi bila poruka kada bismo sa što većim brojem saborskih zastupnika mogli usvojiti ovu Deklaraciju. Bilo bi to i upozorenje svjetskoj politici da je potrebno prići izmjeni izbornog zakonodavstvo u BiH kako bi Hrvati ostali politički narod. Onima koji tvrde da Deklaracija služi za razračunavanja u HDZ-u, poručujem da je ona nastala puno prije izbora u BiH, da smo o njoj raspravljali u stranci i krajnje je vrijeme da se Sabor izjasni o položaju Hrvata u BiH", istaknuo je predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Bačić.

Brkićev navod da je Deklaracija bez strasti i emocija, popratio je riječima da je i na Klubu HDZ-a i na tijelima stranke raspravljano o prijedlogu Deklaracije.

"Prvi tekst Deklaracije je Odbor za Hrvate izvan Hrvatske usvojio u maju, kasnije smo sve bitne poruke iz njega zadržali, a vokabular iz Deklaracije usklađen je sa saborskim deklaracijama. Nijedna deklaracije nije detaljna i zbog toga su nastale razlike između prvog i sadašnjeg teksta", pojasnio je Bačić.

Napomenuo je da tekst sada nije bez strasti i emocija te da je "Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, dokument koji govori o promišljanju Hrvatskog sabora o budućnosti odnosa između tri naroda u BiH".

Kazao je da bi, prema onome što su na jučerašnjem sastanku govorili predstavnici SDP-a, dijelom mogli prihvatiti neke njihove prijedloge, ali da još nije pročitao njihove amandmane, a ni Mostove.

Najavio je da će se HDZ-ovi amandmani na Deklaraciju odnositi na preambulu Deklaracije i, dodao je, "u njima podsjećamo kako je Sabor, kroz Zakon o braniteljima, vodio računa i o doprinosu pripadnika HVO-a, što je ispušteno iz teksta Deklaracije".