BiH
7

Branka Šekarić osumnjičena da je na društvenim mrežama objavila identitet zaštićenog svjedoka

Klix.ba
Sjedište Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjedište Suda i Tužilaštva BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U jutrošnjem pretresu stana i prostorija koje koristi Branka Šekarić, supruga osuđenog Dragana Šekarića, izuzet je računar i svi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa kaznenim djelom otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka

Pretres na području Sarajeva su pripadnici SIPA-e izvršili po nalogu Tužilaštva BiH, a Branka Šekarić (1976.) je pod istragom zbog sumnje da je kao supruga Dragana Šekarića, optuženog i osuđenog za ratne zločine na području Višegrada, putem društvenih mreža objavila identitet zaštićene svjedokinje u predmetu ratnog zločina, čime je prouzročila opasnost za život i sigurnost svjedokinje i počinila kazneno djelo-otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz članka 240 KZ BiH.

Šekarić Dragan osuđen je pravomoćno na kaznu od 17 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Višegrada, a također, u drugom predmetu u toku mu je suđenje za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza u stanici Štrpci, u februaru 1993. godine.

Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije odlučne su da se suprotstave bilo kakvim oblicima ometanja rada pravosuđa, otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka i ugrožavanja sigurnosti svjedoka i žrtava u predmetima ratnih zločina.