Traže rezoluciju
173

Branitelji u utorak blokiraju sve granične prelaze u FBiH

Piše: M. N.
Foto: Radio Ljubuški
Foto: Radio Ljubuški
Više stotina pripadnika Udruge Zaboravljeni branitelji iz FBiH od jutarnjih sati je na ulicama Ljubuškog kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog neusvajanja rezolucije i situacije u kojoj se nekadašnji branitelji nalaze.

Kako nam je rekao Vlado Marušić, predsjednik udruge, satima su čekali člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je trebao danas doći u Ljubuški, ali se nije pojavio.

"Čekali smo predstavnika svih Hrvata pod navodnim znacima, ali nije došao, nema snage da se pojavi pred svojim braniteljima. Položit ćemo cvijeće i vijence, što je on trebao uraditi i otići ćemo kućama kada se već boji pojaviti pred svojim braniteljima", rekao je Marušić za Klix.ba.

Istakao je kako su branitelji htjeli zamoliti Čovića da kaže predstavnicima HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji sutra zasjeda, da predlože na devni red rezoluciju branitelja, ali da im je ovim poručeno da to nisu spremni uraditi jer se nisu spremni suočiti s istinom.

"Sutra u 10 sati blokiramo cijelu Federaciju BiH i sve granične prelaze neovisno o tome šta se dogodilo", poručio je Marušić.

Osnovni zahtjev branitelja iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po 6 KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji te da bude sačinjen novi registar branitelja.