BiH
304

Branitelji Sarajeva na Igmanu obilježili godišnjicu ključnih bitaka

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Na sarajevskoj planini Igman u petak je održana manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2016" kojom je obilježena godišnjica vojnih operacija koje su doprinijele odbrani tog dijela države za vrijeme agresije na BiH.

Manifestacija je počela u Hrasnici u Domu kulture, nakon čega su građani obišli lokalitet Proskoka gdje je održano predavanje pod nazivom "Pouka bosanskog otpora", a do 12 sati obavljene su počasti igmanskim mezarjima i spomen-obilježjima Grkarica, Veliko polje, Mrazište i Brezovača.

Za 15 sati planiran je defile ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH na Velikom polju, a u 16 sati održat će se kulturno-umjetnički program te sportske aktivnosti.

Među posjetiteljima Igmana bili su i predstavnici 182. fočanske brigade Prvog korpusa Armije RBiH među kojima je bio i dobitnik Zlatnog ljiljana Osman Đuderija.

"Položili smo cvijeće i održali čas historije na Proskoku gdje je obilježena godišnjica bitke za odbranu Igmana koja se odigrala 1993. godine. Na Igmanu se okupilo nekoliko hiljada građana, uključujući bivše pripadnike Armije Republike BiH, a manifestacija će se održavati do večernjih sati", rekao je Đuderija.

On je bivši vojnik 182. viteške (fočanske) brigade koja je u ljeto 1993. godine 20 dana odolijevala napadima VRS držeći linije odbrane Igmana na Proskoku. Tada je poginulo 46 pripadnika Armije, dok je njih 200 teže ili lakše ranjeno.