Gube strpljenje
103

Branitelji danas donose odluku o blokadi graničnih prijelaza i institucija u FBiH

Piše: M. N.
Jučerašnji protesti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jučerašnji protesti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Udruge Zaboravljeni branitelji iz FBiH danas održavaju sastanak na kojem će dogovoriti kada kreću u blokadu Federacije BiH.

Branitelji više nemaju strpljenja. Predsjednik udruge Vlado Marušić kazao je za Klix.ba kako su jučer satima na kiši sjedili i čekali da se na dnevni red sjednice Parlamenta FBiH stavi i rezolucija o braniteljima, ali da do toga nije došlo. Sada su se odlučili na drastične mjere.

"Spremni smo. Bili smo na granicama do kasno sinoć. Danas kada blokiramo nema povlačenja do usvajanja rezolucije. Mi nismo ništa krivi, učinili smo sve, sada je na njima odgovornost", rekao je Marušić.

Branitelji će danas odlučiti koje granične prijelaze će blokirati, a planirana je i blokada institucija FBiH.

Podsjetimo, branitelji su jučer zatražili i ostavke osoba koje smatraju odgovornim za neuvrštavanje u dnevni red i neusvajanje rezolucije, a to su, prema Marušićevim riječima, predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta Edin Mušić i Lidija Bradara, predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH Bakir Izetbegović te Dragan Čović, kao i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić te federalni premijer Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Osnovni zahtjev iz rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća u ratu na prvoj borbenoj liniji. Traže da bude sačinjen novi registar branitelja koji trenutno ima 580.000 članova, a prema Marušićevim riječima postoje pisani podaci da je rat završilo nešto više od 229.000 pripadnika Armije RBiH i 37.000 pripadnika HVO-a.