Traže rezoluciju
294

Branitelji danas blokiraju granične prelaze u FBiH i poručuju: Odgovornost je na zastupnicima

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hiljade branitelja i članova Udruge Zaboravljeni branitelji spremni su za današnju blokadu svih graničnih prelaza u Federaciji BiH. Poručili su građanima da oni nisu krivi i da je sva odgovornost na zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od kojih traže da poštuju ono što su se dogovorili.

Predsjednik ove udruge Vlado Marušić kazao je za Klix.ba kako se branitelji neće povlačiti s granica. Blokada počinje u 10 sati kada i sjednica Predstavničkog doma PSFBiH.

"Predali smo rezoluciju branitelja Parlamentu i trebala biti na dnevnom redu sjednice 11. aprila, ali pošto nije, bilo bi pošteno da je uvrste danas ili sutra jer rezolucija nije obavezujući dokument - ona smo daje sugestije kako bi se trebalo nešto rješavati. Sve opozicione i vladajuće stranke imaju priliku da je predlože i usvoje", kazao je Marušić.

Udruga Zaboravljeni branitelji tražila je da njihovih 10 predstavnika prisustvuje sjednici i da im se obrate kako bi objasnili zašto žele ovu rezoluciju. Smatraju da je to rješivo sve za pet minuta jer su im ranije rekli da je rezolucija zakonita i ispravna.

"Ukoliko ne žele, branitelji su odlučili da se neće povući sa graničnih prelaza, a znate do čega to može dovesti. Odgovornost je na zastupnicima koji ništa ne gube, a branitelji odbijaju mogućnost da ostvare svoja prava", kazao je Marušić.

Ukoliko rezolucija branitelja bude stavljena na dnevni red sjednice i usvojena, branitelji će se povući s granica.

Osnovni zahtjev branitelja iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po 6 KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji te da bude sačinjen novi registar branitelja.