Dan odluke
55

Branimir Jukić: Mostar je jedini grad u Evropi koji nije imao lokalne izbore i to treba promijeniti

Piše: R. D.
Branimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Branimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Ako je suditi porema dosadašnjem razvoju događaja, sutrašnji sastanak u okviru mostarskih pregovora trebao bi biti odlučujući. Spremnost na kompromis kod pregovarača ključ je dogovora, a prognoze variraju od pozitivnih do onih da je sve samo kupovina vremena i medijskog prostora za opće izbore.

Branimir Jukić, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte, kaže kako oni od početka zastupaju tri principa, jedinstvenost, multietničnost i institucionalnu, a ne etno-teritorijalnu zaštu bilo kojeg naroda ili građanina.

"S tim principima uvijek možemo nastupiti, svejedno da li pričamo o Mostaru, HNK, entitetima ili Bosni i Hercegovini. Problem ostalih je da ono što žele u Mostaru ne žele prihvatiti na nivou FBiH ili države. Toliko o dosljednosti. Da bude potpuno jasno, Demokratska fronta nikada i ni u kojem slučaju neće pristati na podjelu Mostara, formalnu ili neformalnu, eksplicitnu ili implicitnu. Naš Gradski odbor koji radi zaista dobar posao u ovim pregovorima je donio jasne stavove: Ne možemo prihvatiti kompenzacijsku listu. Mora postojati gradska lista od 13 vijećnika, a ostalih 22 se mogu birati po mjesnim područjima", kaže Jukić.

Gradska lista je ključna iz principijelnih razloga, navodi dalje, jer se isključivo preko nje može direktno glasati za vijećnika iz bilo kojeg dijela grada.

"Naš je cilj, ako ne odmah, onda barem u doglednom vremenu da kandidat za Gradsko Vijeće mora dobiti glasove i u Centru 2 i na Cernici, u Rodoču, kao i u Drežnici. Drugi jasan stav je kako mjesne zajednice mogu imati samo one nadležnosti kakve imaju u bilo kojem drugom gradu u BiH. Također, nema novih nadležnost za gradska područja. Glavni savjetnik mora dobiti nove. Također, ostaju institucionalni mehanizmi zaštite i o njima nema pregovora: dvotrećinsko odlučivanje o najvažnijim pitanjima, klubovi naroda, kao i vitalni nacionalni interes i postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa", izjavio je Jukić.

Kaže kako ne može govoriti u ime ostalih, ali je uvjeren da su ostale građanske i multietničke stranke bliske ovakvom konceptu. Zanimalo nas je da li očekuje da će sutrašnji dan donijeti konačno rješenje.

"Mi nismo pokrenuli ove pregovore, ali smo ušli u njih čista srca sa željom da učestvujemo u rješavanju očiglednog problema jedinog grada u Evropi koji nema lokalne izbore. Ponavljam, jedini grad u Evropi koji nije imao lokalne izbore. Da li su možda pregovorima HDZ i SDA htjeli malo podići prašinu pred izbore pa da glume opoziciju jedni drugima za pregovaračkim stolom, a složno su vladali i dijelili javna preduzeća i budžete na nivou Mostara, HNK, FBiH i BiH, ne znam, znam samo da su se podigla očekivanja, pa i pritisak javnosti, medija i međunarodne zajednice, tako da bi im se mogla dogoditi ona stara poslovica 'baba dala dinar da uđe u kolo, a dala bi dva da izađe", smatra Branimir Jukić.

Postoji i realna mogućnost da pregovori propadnu.

"Niko ne sprečava, a to smo i nudili, da sve one stranke koje nisu HDZ, SNSD i SDA, sjednu i postignu zajednički dogovor o Mostaru, implementiraju presudu Ustavnog suda kroz Parlament BiH i potpišu izjavu o potrebnim promjenama statuta i amandmanima koji će se usvajati odmah nakon konstituiranja Gradskog vijeća. Ta ponuda još uvijek stoji. Pazite, na taj način bi 'mostarizacija' iz pežorativnog termina prerasla u pozitivan termin novog dogovora za Bosnu i Hercegovinu. Također, niko ne brani HDZ-u ili SDA da podrži taj dogovor ili ako se usuđuju, da ga sruše u Domu naroda. Na taj način bismo stvari istjerali na čistac, ko se, ustvari, za što zalaže i pravi ne znam kakve postizborne kalkulacije", kaže nam na kraju.

Gradska Vijećnica i sutra je mjesto održavanja sastanka, vjerovatno posljednjeg i odlučujućeg. Domaćin je gradski odbor SNSD-a, a početak u 11 sati.