BiH
7

Branimir Glavaš pušten iz zatvora

Piše: A. Dž.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Branimir Glavaš je nešto prije 13:00 sati pušten iz mostarskog zatvora. Prvi koji su ga dočekali kao slobodnog čovjeka bili su brojni novinari koji su cijelo jutro čekali njegov izlazak, te bliski saradnik Ivan Drmić.

Podsjetimo, Ustavni sud Hrvatske 12. januara je ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora, a Sud BiH je danas donio rješenje o njegovom puštanju na slobodu.

Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ukoliko pređe na hrvatsku teritoriju nakon puštanja iz mostarskog zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Kako je javio reporter portala Klix.ba, Glavaš je nakon izlaska iz zatvora izrazio želju da prvu kafu na slobodi popije u Hotelu Ero, što je u prisustvu prijatelja i uradio.

Tom prilikom Glavaš je novinarima u Mostaru kazao je kako je sretan jer njegov izlazak znači prvi korak ka konačnom cilju, a to je pobjeda u pravnoj proceduri dokazivanja nevinosti, ali i potvrda čistoće Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Kazao je kako je svjestan da je pred njim dug put pravne bitke u dokazivanju te nevinosti.

Na upit što dalje s obzirom da je za njim izdana potjernica, Glavaš je istaknuo kako je ta potjernica stvar tehničke prirode s obzirom da ima iza sebe s pritvorom ukupno pet godina, dva mjeseca i četiri dana pritvora.

"Dakle, smatram da se te odredbe zakona ne mogu sada primjenjivati u ovim okolnostima, no to je stvar pravne procedure i mojih odvjetnika. Oni su već jučer podnijeli jedan podnesak Vrhovnom sudu da se taj pritvor ukine", kazao je Glavaš.

Na upit hoće li se odazvati pozivu pravosudnih institucija Glavaš je kazao kako će se odazvati pozivu pravosudnih institucija RH. Pretpostavlja da će Vrhovni sud sazvati ročište gdje će ponovno razmatrati akte, žalbe iz 2009. godine.

Sada će, kaže, biti nekoliko dana u Drinovcima kod Gruda gdje ima porodičnu kuću, a onda će razgovarati sa svojim odvjetnicima o tome kada će u Hrvatsku.