{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz ulaže žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću

S
24.6.2013. u 15:01
0
5
Brammertz ulaže žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću
0
Brammertz  ulaže žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je danas da će do kraja sedmice podnijeti najavu žalbe na presudu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni svake odgovornosti za zločine za koje su optuženi.
"Smatramo da presuda većine u pretresnom vijeću sadrži više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda, što treba ispraviti", saopštio je Brammertz.

Brammertz ističe da je, nakon što je objavljeno pismo sudije Frederika Harhoffa u kojem izražava "duboku zabrinutost da je Tribunal promijenio kurs pod pritiskom vojnih establišmenta nekih utjecajnih zemalja", primio brojne zahtjeve za svoj komentar, ali da ne smatra "primjerenim da se uključuje u raspravu koja je nakon objavljivanja pisma uslijedila".

"Kao i svi koji podržavaju međunarodno krivično pravosuđe, zabrinut sam zbog destruktivnih elemenata u raspravi koja je uslijedila nakon objave pisma. Međutim, nije primjereno i ne pomaže da se Tužilaštvo uključi u tu raspravu. Naš glavni cilj je da omogućimo da Tribunal svojim preostalim radom uvjerljivo pokaže legitimnost svojih postupaka, visoki kvalitet presuda i sposobnost da obezbijedi pravdu za žrtve u sukobima u bivšoj Jugoslaviji", navodi tužilac.

Brammertz istovremeno izražava razumijevanje za "razočarenje koje nakon niza nedavnih oslobađajućih presuda koje su pomenute u pismu sudije Harhoffa osjećaju mnogi, posebno zajednice preživjelih".

"Tužilaštvo je, takođe, razočarano. Iako oslobađajuće presude mogu biti pravedan i prikladan rezultat svakog sudskog postupka, one se moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i koherentom pravnom obrazloženju. One moraju biti i uvjerljivo objašnjene zajednicama na koje se odnose. Tim zajednicama tužilaštvo tribunala ponavlja svoju obavezu da upotrijebi sve preostale pravne mehanizme kako bi insistiralo na pravednim ishodima koji ispravno odražavaju krivicu optuženih pred Tribunalom", naglasio je Brammertz.

Osim što najavljuje ulaganje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću, tužilaštvo ističe da "vjeruje da postoje uvjerljivi razlozi da se odstupi od pravnih principa artikulisanih u žalbenoj presudi u predmetu Perišić".

"Test koji je upotrijebilo Žalbeno vijeće u predmetu Perišić nema osnova u međunarodnom običajnom pravu, suprotan je ranijoj praksi Žalbenog vijeća, nedostaje mu koherentnost pravne doktrine i potkopava poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", ističe Brammertz.

U vezi sa oslobađajućom presudom u predmetu "Gotovina i drugi", tužilaštvo "razmatra da li je dostignut poseban prag potreban za reviziju žalbene presude".

Navodi se da će, ukoliko to jeste slučaj, tužilaštvo "pokrenuti postupak u toku propisanog perioda od jedne godine". "Isto tako, daćemo svu moguću pomoć nacionalnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji za krivično gonjenje zločina počinjenih u toku i nakon akcije `Oluja", ističe Brammertz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: