{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz najavio žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću

S
3.6.2013. u 21:25
19
9
Brammertz najavio žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću
19
Brammertz najavio žalbu na presudu Stanišiću i Simatoviću
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas u Briselu da će tužilaštvo najvjerovatnije uložiti žalbu Apelacionom vijeću u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića i da je duboko nezadovoljan nedavnom serijom oslobađajućih presuda.
On smatra da je tužilaštvo ponudilo sasvim dovoljno dokaza i da "nijednog minuta, ni sekunde" nije očekivao da Stanišić i Simatović budu oslobođeni.

"Još proučavamo obrazloženje sudskog vijeća i logiku kojom su se rukovodili, ali gotovo je sigurno da ćemo se žaliti", rekao je Brammertz tokom tribine o međunarodnom pravu koja je večeras održana u organizaciji Centra za evropsku politiku u sjedištu EU.

Dvojica bivših šefova Državne bezbjednosti Srbije oslobođena su prošle sedmice prvostepenom presudom odgovornosti za ratne zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile paravojne jedinice koje su pod okriljem Državne bezbjednosti osnovali, naoružali i organizovali tokom devedesetih godina 20. vijeka, jer nema dokaza da su direktno naredili tim jedinicama da vrše konkretne zločine.

Brammertz se osvrnuo i na nedavne kontroverzne slučajeve Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja", kao i generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji su u prvostepenim presudama osuđeni na duge vremenske kazne, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni svake odgovornosti, uz obrazloženje da nije dokazano da je naređeno da se zločini vrše.

"Takve presude otežaće buduća suđenja za podstrekivanje i pomaganje u vršenju ratnih zločina", rekao je Brammertz, dodajući da sužavanje pojma komandne odgovornosti stvara situaciju u kojoj će samo neposredni počinioci morati da strahuju od međunarodne pravde, dok će organizatori moći da računaju da će proći nekažnjeno.

On je naglasio da je to samo njegovo lično mišljenje i da je kao tužilac obavezan da poštuje sve odluke sudija.

On nije želio da komentariše optužbe da su ove presude donesene pod uticajem spoljnih političkih faktora.

"Svjestan sam da se o tome govori, ali ne želim da vjerujem da je to istina", rekao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: