Vijeće sigurnosti
15

Brammertz u UN-u govorio o glorifikaciji ratnih zločinaca u BiH i regiji

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tužilac Serge Brammertz iz Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Na početku izlaganja iznio je najnovije informacije o tekućim postupcima pod nadležnošću Mehanizma, kojih je ograničen broj, a to su žalba u predmetu Mladić, ponovno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović, pretpretresni postupak u predmetu Turinabo i drugi i predmet zbog nepoštovanja suda i postupak preispitivanja u predmetu Ngirabatware.

Brammertz je zaključio izlaganje informacijama o napretku nastojanja koja se poduzimaju u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji da se postigne više pravde za više žrtava.

Tužilac je istakao da treba još mnogo toga učiniti, budući da vlasti Ruande i dalje tragaju za više od 500 bjegunaca, a da nacionalni sudovi u bivšoj Jugoslaviji tek treba da obrade na hiljade predmeta.

Tužilac je još jednom skrenuo pažnju Vijeća sigurnosti da se u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji i dalje glorifikuju ratni zločinci i negiraju zločini.

U vezi s bivšom Jugoslavijom, tužilac Brammertz je podsjetio da su negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca rasprostranjeni širom bivše Jugoslavije.

On je istakao da se dubina tog problema vidi u postupcima političara, uz sljedeće objašnjenje: “Oni ne nastoje pridobiti glasove tako što obećavaju pomirenje ili što grade mostove ka drugim zajednicama. Naprotiv, političari smatraju da na izborima pobjeđuju tako što negiraju zvjerstva i veličaju one koji su za njih odgovorni. Neki promovišu revizionističke istorijske narative, dok drugi pokušavaju da pridobiju glasove tako što komemoriraju ratne zločince, umjesto da ih osuđuju.”