BiH
1

Brammertz: Tomašica je podsjetnik da treba ubrzati rješavanje pitanja nestalih

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz predstavio je jučer Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 20. izvještaj Tužilaštva o provođenju strategije okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kazavši kako je postignut značajan napredak u pogledu okončanja preostala tri prvostepena suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, ali da je u predmetu "Vojislav Šešelj" došlo do ozbiljnog zastoja nakon što je odgođeno izricanje presude zakazano za 30. oktobar nakon izuzeća jednog od sudija.

“Zabrinutost koju su izrazili tužilaštvo i članovi pretresnog vijeća u predmetu 'Šešelj' u pogledu valjanosti odluke o izuzeću je odbačena”, kazao je Brammertz rekavši kako strane u postupku nakon imenovanja novog sudije čekaju na daljnja uputstva pretresnog vijeća. 

Ukazavši na obilježavanje 20. godišnjice Međunarodnog suda, Brammertz je kazao da  “dešavanja tokom perioda na koji se odnosi ovaj izvještaj podsjećaju nas na to da mnogi ljudi u bivšoj Jugoslaviji i dalje čekaju odgovore na pitanja o sudbini svojih najbližih”.

Kako je saopćeno iz Haškog tužilaštva, Brammertz se osvrnuo na nedavno otkrivenu masovnu grobnicu Tomašica, kazavši da “je to jedna od najvećih ikada otkrivenih grobnica iz koje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 474 tijela”.

“To je pravovremeni podsjetnik da se napori na rješavanju pitanja osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji moraju ubrzati”, kazao je tužilac pohvalivši rad Međunarodne komisije za nestale (ICMP) koja radi zajedno s nacionalnim vlastima na ekshumacijama. 

Izjavio je da “Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina pravovremeno ispunjavaju” zahtjeve za pomoć Haškog tužilaštva i “pomažu rad Tužilaštva u preostalim prvostepenim i drugostepenim postupcima”.

Brammertz je istakao ozbiljnu zabrinutost u pogledu predmeta u vezi s ratnim zločinima pred nacionalnim pravosuđem u Bosni i Hercegovini. Upozorio je da je postignut veoma mali napredak u privođenju kraju istražnih dosjea koje je proslijedilo Tužilaštvo MKSJ-a, i da i dalje postoji znatan broj neriješenih predmeta koje treba krivično goniti u okviru državne Strategije za ratne zločine.

Naglasio je da je provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović" pred pravosuđem u Bosni i Hercegovini pokrenulo značajna pitanja.

Obraćanje je završio riječima da “20 godina nakon što je osnovan”, Međunarodni sud “tek treba da u potpunosti ispuni svoje obećanje o ostvarenju pravde za žrtve i preživjele zvjerstava u bivšoj Jugoslaviji”. Dodao je da žrtve i preživjeli “s pravom imaju visoka očekivanja” od Međunarodnog suda, jer su se “došavši da svjedoče u postupcima mnogi od njih suočili sa duboko potisnutim strahovima i traumama”.

Dodao je da bi “bez njihove hrabrosti i opredijeljenosti za uspjeh Međunarodnog suda”, taj sud “postigao veoma malo”. Konstatujući da su “najnovija dešavanja ozbiljno narušila odnos povjerenja koji Međunarodni sud ima sa žrtvama i preživjelima”, tužilac Brammertz je izjavio da Tužilaštvo “naglašava svoju opredijeljenost da iskoristi posljednju fazu” svog rada “kako bi otklonio tu zabrinutost”.