{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz: Suđenje Ratku Mladiću veoma važno

F
16.5.2012. u 21:53
1
15
Brammertz: Suđenje Ratku Mladiću veoma važno
1
Brammertz: Suđenje Ratku Mladiću veoma važno
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u srijedu kako to tužilaštvo smatra veoma važnim suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosankih Srba Ratku Mladiću, te izrazio uvjerenost da će Mladić imati pravično suđenje, kao i da će tužilaštvo uspjeti dokazati Mladićevu indidvidualnu zapovjednu odgovornost.
Brammertz je u razgovoru za beogradsku televiziju B92 podsjetio kako haško tužilaštvo smatra da je, s jedne strane, nekadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić bio "arhitekt" politike etničkog čišćenja, a da je s druge strane Mladić bio najviši vojni zapovjednik bosanskih Srba, dakle dio istog zločinačkog pothvata.

" Ovo je više nastavak procesa koji su već vođeni u tribunalu, trebalo je 17 godina da Mladić bude uhapšen, naravno da bi bilo bolje da se pred sudom našao mnogo ranije, u ranijoj fazi rada tribunala. Mi smo se uvijek nadali da će se Karadžić i Mladić zajedno pojaviti pred sudom, ali znate i sami da to nije bilo moguće", ustvrdio je Brammertz.

Suđenje Mladiću bit će, po njegovim riječima, posljednje suđenje u haškom sudu za zločine počinjene u BiH te će, kako je rekao, to biti još jedno, ali veoma važno podsjećanje na zločine, i to 20 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i 17 godina od genocida u Srebrenici.

Upitan smatra li da Mladić može imati pravično suđenje, ako se ima u vidu veliko zanimanje javnosti za suđenje i to da vjerojatno većina novinara koji prate početak suđenja vjeruje da je Mladić kriv, Brammertz je izrazio svoju uvjerenost da će Mladić imati pravično suđenje.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: