BiH
3

Brammertz nije pozvan na konferenciju ICTY-a u Sarajevu, Meron dolazi?!

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz nije pozvan na konferenciju u Sarajevu koja se održava povodom 20 godina rada ICTY-a i koju organizira taj sud iz Haaga.

U radu dvodnevne konferencije koja se održava u Sarajevu, 26. i 27. novembra sudjelovat će predsjednik ICTY-a Theodor Meron, koji će dan prije početka konferencije, 25. novembra posjetiti novootkrivenu masovnu grobnicu Tomašica kod Prijedora i bivši logor Omarska.

Meron je, uoči dolaska u Sarajevo, izjavio da je cilj konferencije omogućiti diskusiju s predstavnicima zajednica u bivšoj Jugoslaviji o uspjesima Međunarodnog suda, izazovima s kojima se on susretao i o tome kako svoje naslijeđe može učiniti pristupačnijim lokalnim zajednicama.

Konferencija će početi 26. novembra sastancima na radnom nivou, nakon čega će uslijediti javni skupovi i diskusije, koji će biti održani 27. novembra.

Osim predstavnika Međunarodnog suda, među kojima u Sarajevu neće biti predstavnici Tužilaštva tog suda, učesnici konferencije će biti zvaničnici nacionalnih pravosudnih sistema, stručnjaci na polju tranzicijske pravde, žrtve, pravnici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i drugi akteri iz bivše Jugoslavije.

Na pitanje Fene zbog čega predstavnici Haškog tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem nisu pozvani na skup u Sarajevu iz ICTY-a nije odgovoreno.

Iz Tužilaštva Haškog tribunala je Feni rečeno da Tužilaštvo nije bilo uključeno u pripremu konferencije u Sarajevu, te da glavni tužilac Brammertz nije pozvan na sudjeluje u radu tog skupa.

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić je nedavno rekao Feni kako je osoblje Haškog tribunala zaokupljeno predstojećom konferencijom u Sarajevu u smislu pokušaja kako da objasni žrtvama i javnosti šta se dešava s ICTY-em u posljednjih nekoliko godina, posebno kad je riječ o oslobođajućim presudama Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te unutrašnjim aferama koje potresaju ICTY (slučaj sudije Frederika Harhoffa).

Uoči konferencije u Sarajevu ostaje bez odogovora pitanje nedolaska glavnog tužioca Brammertza.

Predstojeću konferenciju u Sarajevu organizira Outreach program Haškog tribunala, a njenu organizaciju svojom pomoći omogućili su Evropska unija i vlade Holandije i Švicarske.