{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz dao podršku radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH

A
7.10.2013. u 19:49
2
5
Brammertz dao podršku radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH
2
Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz poručio da će se pobrinuti da Međunarodna zajednica ostane aktivna po pitanju pronalaska tijela ratnih žrtava.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


U pisanom saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je Brammertz sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem razgovarao o radu Ureda časnika za vezu u Hagu koji je ocijenjen veoma uspješnim. On je kazao da je saradnja BiH s Uredom za tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu na visokoj razini, navodi se u saopćenju.

Brammertz je naglasio da je jedan od ciljeva njegovog posjeta BiH pružanje podrške radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te je naglasio podršku radu lokalnim vlastima u obavljanju njihovog posla. On je rekao da je fokus na žrtvama s osobitim naglaskom na pronalazak tijela žrtava, te je dodao da će se pobrinuti da Međunarodna zajednica ostane aktivna po ovome pitanju.

Brammertz je informirao članove Predsjedništva BiH o dinamici aktuelnih suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Glavni tužilac Haškog tribunala sastat će se i sa predstavnicima Tužilaštva BiH, predstavnicima udruženja žrtava, te predstavnicima međunarodne zajednice. Brammertz će svoju posjetu BiH završiti u srijedu, 9. oktobra.

Glavni haški tužilac doputovao je u posjetu BiH u okviru priprema za izvještaj o strategiji okončanja rada Haškog tribunala, koji će ove godine podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: