BiH
2

Brammertz dao podršku radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz poručio da će se pobrinuti da Međunarodna zajednica ostane aktivna po pitanju pronalaska tijela ratnih žrtava.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U pisanom saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je Brammertz sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem razgovarao o radu Ureda časnika za vezu u Hagu koji je ocijenjen veoma uspješnim. On je kazao da je saradnja BiH s Uredom za tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu na visokoj razini, navodi se u saopćenju.

Brammertz je naglasio da je jedan od ciljeva njegovog posjeta BiH pružanje podrške radu Odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te je naglasio podršku radu lokalnim vlastima u obavljanju njihovog posla. On je rekao da je fokus na žrtvama s osobitim naglaskom na pronalazak tijela žrtava, te je dodao da će se pobrinuti da Međunarodna zajednica ostane aktivna po ovome pitanju.

Brammertz je informirao članove Predsjedništva BiH o dinamici aktuelnih suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Glavni tužilac Haškog tribunala sastat će se i sa predstavnicima Tužilaštva BiH, predstavnicima udruženja žrtava, te predstavnicima međunarodne zajednice. Brammertz će svoju posjetu BiH završiti u srijedu, 9. oktobra.

Glavni haški tužilac doputovao je u posjetu BiH u okviru priprema za izvještaj o strategiji okončanja rada Haškog tribunala, koji će ove godine podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.