Potrebno prihvatanje prošlosti
0

Brammertz: Negiranje genocida u Srebrenici je nepoštivanje žrtava

Anadolija
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da je učestalo negiranje genocida u Srebrenici, u čemu prednjače čelnici Srbije i Republike Srpske, znak nepoštivanja žrtava.

Brammertz je podsjetio da je izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je kazao da u Srebrenici nije počinjen genocid, pred Vijećem sigurnosti UN-a okarakterisao kao lošu i neusklađenu sa međunarodnim presudama.

"I naš tribunal i Međunarodni sud pravde proglasili su ono što se dogodilo u Srebrenici kao genocid. Negiranje genocida ne doprinosi pomirenju. Ono što je potrebno ovom regionu je prihvatanje prošlosti i kretanje naprijed", istakao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Osvrćući se na odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala kojom je ratni lider Republike Srpske Radovan Karadžić oslobođen dijela optužnice za genocid u svim opštinama u BiH, osim u Srebrenici, Brammertz je istakao da se njegov ured žalio na tu presudu. Izrazio je očekivanje da će Apelacioni sud, nakon predočenja dokaza, odlučiti da u optužnicu protiv Karadžića vrati i genocid u drugim opštinama.

Glavni haški tužilac shvata žalbe porodica žrtava da procesi u Hagu predugo traju, kao i bojazan da bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli završiti kao bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, odnosno da će umrijeti prije izricanja presuda. Brammertz je istakao da su upravo iz tog razloga smanjili optužnicu u Mladićevom slučaju, ali da su pazili da ne umanje značaj nijednog počinjenog djela.

"U Mladićevom slučaju, zadržali smo etnička čišćenja u opštinama u BiH između 1992. i 1995. godine, opsadu Sarajeva gdje je poginulo 10.000 ljudi, kao i genocid u Srebrenici“.

Brammertz se nada da će procesi protiv Karadžića i Mladića biti okončani do kraja 2014. godine, kada bi mogle biti izrečene presude. Pošto je 2014. postavljena kao rok za zatvaranje Tribunala, Brammertz je kazao da će slučajevi koji ne budu zaključeni do tada biti nastavljeni.

Činjenicu da su haški osuđenici, ali i osobe optužene za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, osvojili značajan broj glasova na proteklim lokalnim izborima u Republici Srpskoj, za Brammertza je logična posljedica trenda da se većina haških osuđenika još uvijek smatra herojima.

"Vjerujem da će nakon dvije generacije ljudi prihvatiti da gledaju objektivno na te stvari. Mislim da je još vrlo teško za ljude, koji su bili u ratu, da prihvate da su godinama vjerovali nekome ko je danas osuđen za ratne zločine. Političari bi trebali biti odgovorniji i prestati da veličaju ratna dešavanja", naglasio je Brammertz.

Trenutni nivo saradnje između Tužiteljstva Haškog tribunala i zemalja regije je veoma dobar, kazao je Brammertz, ali je ukazao da da postoje mnogi problemi kada je u pitanju međusobna saradnja država regije, poput paralelnih istraga i neizručivanja optuženih drugim zemljama. Brammertz je poručio da da bi Protokol o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije, koji je zaključen prije više od godinu dana, trebao biti što prije potpisan.

"Pretpostavljam da nije potpisan iz političkih razloga i to je veoma nesretna situacija. Državne vlasti trebaju odlučiti da li će taj protokol potpisati tužilaštva, vlade ili predsjedništva. Ali veoma je važno da se odluka donese i da se napreduje na tom polju. Zamolio sam i Predsjedništvo BiH da preduzme korake po tom pitanju", naglasio je Brammertz i dodao kako žrtve čekaju da se svi slučajevi procesuiraju.

"Mislim da je Tribunal imao pozitivan uticaj. Nakon njegovog zatvaranja ostaće milioni dokumenata koji svjedoče o svemu što su žrtve prošle. Ali mislim da posao nije završen. Moja briga je kako će procesi za ratne zločine biti vođeni u zemljama regije. Vidim da ne postoji politička podrška sih strana da bi ovi procesi bili gotovi što prije. Vjerujem da je ICTY ispunio svoj mandat, a nadam se da će regionalni sudovi uspjeti nastaviti sami“, istakao je glavni haški tužilac.

"Političari moraju shvatiti odgovornost koju imaju prema generacijama koje dolaze. Frustriran sam kada dođem ovdje. Postoji mnogo problema i sve dok sam ja na ovoj funkciji trudiću se da podižem svijest o njima. Pomagaću svojim kolegama u tužilaštvu ovdje, jer oni rade veoma težak posao u teškim političkim uslovima", zaključio je glavni tužilac Haškog tribunala.

Susretom sa porodicama žrtava rata, Brammertz će danas okončati trodnevnu posjetu BiH, tokom koje se sastao sa članovima Predsjedništva, visokim predstavnikom i državnim tužiteljima.