Predmet "Zadruga"
8

Bračnom paru Đalić ponovo određen pritvor

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu ponovo je odredio pritvor osumnjičenima u okviru predmeta "Zadruga", bračnom paru Sanelu i Enisi Đalić, nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo žalbu.

Bračnom paru Đalić je, podsjećamo, pritvor ukinut 8. maja 2018. godine, a strahovalo se da bi supružnici, naročito Enisa Đalić koja posjeduje crnogorsko državljanstvo, mogli napustiti granice Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, bračni par Đalić je u trenutku objavljivanja teksta već ponovo vraćen u pritvor.

Podsjećamo, Sanela i Enisu Đalić se tereti da su, kao okosnica cijele organizirane grupe, djelovali na području Kantona Sarajevo i šire, rukovodeći od 2010. godine Agencijom za posredovanje u zapošljavanju Leading d.o.o. Sarajevo čiji je osnivač bio Sanel Đalić.

Rad agencije obustavljen je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora 2016. godine, što bračnom paru Đalić nije predstavljalo prepreku da osnuju novi pravni subjekt s istom djelatnošću - Agenciju za posredovanje u zapošljavanju Eslider d.o.o. Sarajevo. No, osnivač je ovaj put bila Enisa Đalić.

Bračni par Đalić je, prema navodima iz Tužilaštva, radio na falsificiranju uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na čija imena su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje.

Potom su s ostalim osumnjičenima, navodno, sklapali fiktivne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, da bi drugi osumnjičeni putem svojih preduzeća uplaćivali novac na račun agencije.

Drugim riječima, tereti ih se da su vršili neutemeljene transakcije radi finansijski neopravdanog izvlačenja gotovog novca i izbjegavanja plaćanja obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom s računa preduzeća navodnih korisnika usluga.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca.

Tokom istrage pronađeno je 4.000 uvjerenja od kojih je samo 75 s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, ali je utvrđeno da fakulteti UNSA ne izdaju uvjerenja sa sadržajem kakav je bio naveden u onim koje je posjedovala agencija.

Također, provjerom je utvrđeno da većina tih studenata nije radila ili nije nikada radila za bilo koju od agencija u vlasništvu bračnog para Đalić.

Navodnih korisnika usluga agencija za posredovanje u zapošljavanju bračnog para Đalić bilo je, prema našim informacijama, blizu 200 pravnih subjekata i isto toliko odgovornih osoba, mahom preduzeća iz Sarajeva.