BiH
81

BPK Goražde bilježi drastičan pad prihoda: Čeka se obećani grant

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U iščekivanju da Vlada FBiH donese odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti, BPK Goražde bilježi drastičan pad prihoda, što je dovelo u pitanje funkcionisanje kantona.

Kako bi djelovali preventivno, u Kantonalnom ministarstvu finansija pripremili su odluku o obustavi pojedinih isplata i rashoda, što je prvi korak do rebalansa budžeta.

BPK Goražde do danas nije doznačena nijedna marka po osnovu granta, no nadaju se da će dio sredstava biti uplaćen u septembru. Za niže nivoe u federalnom je budžetu planirano 16 miliona, od čega BPK Goražde očekuje pet miliona. Do tada kanton nastoji "preživjeti" sa vlastitim prihodima koji su nedovoljni.

"Mi smo na radnim sastancima Vlade razgovarali o rebalansu, mislim da će to biti neophodno kako bismo obustavili donošenje nekih odluka i pokušali izmiriti obaveze prenesene iz prošle godine. Nismo ih mogli izmiriti jer imamo smanjenje prihoda", ističe Nudžeim Džihanić, ministar finansija BPK Goražde.

Ostvareni prihodi za sedam mjeseci ove godine su u odnosu na planirane manji za 29 posto. Osnovni razlozi drastičnog smanjena prihoda se ogledaju u tome što po osnovu granta još uvijek nisu doznačena sredstva sa federalnog nivoa.

"U budžetu smo planirali sedam miliona granta, prošle godine smo dobili pet i ove godine bismo trebali dobiti isti iznos, čekamo da federalno ministarstvo donese odluku o raspodjeli sredstava u koju će biti uključeni kantoni kojima trebaju ta sredstva i općine u teškoj situaciji poput Općine Vareš. Nakon što se usvoji odluka imamo obećanje da će sredstva bit odmah prebačena", ističe Džihanić.

Funkcionisanje BPK Goražde dodatno je ugrozilo Uputstvo o raspodjeli indirektnih poreza koje je u januaru ove godine donijela federalna ministrica finansija, bez zakonske osnove, tvrdi ministar Džihanić. On smatra da je ovo uputstvo nanijelo veliku štetu BPK Goražde, jer je kanton ostao bez dva miliona i 124 hiljade KM.

"To je veliki iznos za naš budžet, jer su obustavljene kapitalne investicije i pojedina socijalna davanja kasne po mjesec, reagovali smo odmah, slali dopise i urgencije prema federalnom premijeru i ministrici. Oni znaju kakva je situacija i koje teškoće imamo. Ovaj kanton je bukvalno na rubu izvršavanja osnovnih obaveza koje su zagarantovane ustavom", kaže Džihanić.

Bez obzira na umanjenje prihoda, BPK Goražde uspijeva redovno isplatiti osnovne obaveze, plate budžetskim korisnicima i određene kategorije socijalnih davanja, izuzev stimulativne mjere za treće dijete i majkama porodiljama čija isplata kasni mjesec dana.

Iako se bilježi pad prihoda, pozitivno je da su ostvareni prihodi po osnovu određenih projekata poput izgradnje puta Goražde-Hrenovica-Sarajevo u iznosu od 500.000 KM, a očekuje se 150 hiljada KM od federalnog ministarstva za izbjegle i raseljene osobe.

Džihanić podsjeća da se i po osnovu koncesije s Elektroprivredom BiH očekuje prihod od 400 hiljada KM. No, bez obzira na to, usvojeni budžet od skoro 42 miliona KM neće biti realizovan, a do njegovog rebalansa bi trebalo doći u oktobru.