BiH
48

Božo Petrov u Sarajevu: BiH je ključ stabilnosti kompletne Jugoistočne Evrope

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Božo Petrov kazao je nakon sastanka s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH kako je naša zemlja ključ stabilnosti kompletne Jugoistočne Evrope.

Petrov je rekao da BiH predstavlja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske te da naša zemlja ima svu moguću podršku Hrvatske. Ponovio je da za susjednu državu nije upitan suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

On je istakao da je BiH ključ stabilnosti cijele Jugoistočne Evrope te da građani BiH imaju pravog prijatelja u Hrvatskoj koja podržava evropski put naše zemlje.

Petrov je izrazio uvjerenje da će uskoro biti održane zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

"Mi imao dugu zajedničku historiju obilježenu tragičnim događajima. Nije prošlo mnogo vremena pa da zaboravimo šta nečije jednosmjerne težnje mogu uzrokovati", kazao je Petrov.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je da su mnoga bilateralna pitanja bila na dnevnom redu te da je garancija njihovog rješenja prijateljstvo BiH i Hrvatske.

On je kazao da su velika očekivanja od sastanka i da se iskreno nada kako će izvršne vlasti početi još bolje sarađivati u smislu rješavanja problema.

Na kraju se zahvalio Hrvatskoj na podršci koju pruža BiH na putu ka EU ističući da Hrvatska poštuje teritorijalni integritet BiH.