O avetima prošlosti
228

Božo Ljubić: "Herceg-Bosna" je putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za BiH

SRNA/Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je večeras u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da je ta tvorevina zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti.

Ljubić je rekao novinarima da je "Herceg-Bosna" putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da je osnuju.

"Hrvatska Republika 'Herceg-Bosna' uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Washingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Washingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika 'Herceg-Bosna' ugrađena u temelje savremene BiH", naveo je Ljubić.

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru, a potom je uslijedila svečana akademija.

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković i Berislav Pušić.