Argumentacija HDZ-a
302

Božo Ljubić: Do sada se relativizirao značaj odluke Ustavnog suda o "legitimnom predstavljanju"

S. Š. U.
Božo Ljubić, HNS BiH (Foto: R. D./Klix.ba)
Božo Ljubić, HNS BiH (Foto: R. D./Klix.ba)
Ustavni sud BiH prije nekoliko godina odlučio je po apelaciji Bože Ljubića, tada predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH koju HDZ već godinama koristi u svrhu argumentiranja da građani u BiH moraju imati "legitimne predstavnike"
Ljubić je u izjavi za RTV Herceg-Bosne, istakao kako su prošle godine od presude u slučaju "Ljubić".

"Od presude Ljubić koja se kolokvijalno također naziva i odluka o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda, prošlo je skoro šest godina. Ne samo da OHR i visoki predstavnici nisu reagirali do sada već su često i relativizirali značaj te odluke", kazao je Ljubić.

Smatra Ljubić da je odluka fundamentalno važna za BiH, a njegov stranački kolega Damir Džeba (HDZ BiH), zastupnik u Domu naroda FBiH također je mišljenja da bi izbori u BiH trebali biti provedeni na način da budu izraz volje "legitimnog političkog predstavljanja" konstitutivnih naroda.

"Vlast dolazi iz naroda i u tom kontekstu u odluci Ustavnog suda tačno stoji da je on narode naznačio kao konstitutivne narode BiH kako su navedeni u Ustavu BiH. Izričito je rekao da je Dom naroda parlamenta FBiH dom konstitutivnih naroda, ne dom nikakvih kantona ili federalnih jedinica", istakao je Džeba.

Podsjećamo, Ljubić je već početkom jula pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene nacionalnog Izbornog zakona "zbog narušavanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda".

On je tada upozorio da bi se nastavkom preglasavanja Hrvata kriza mogla produbiti i ugroziti mir u BiH zbog narušavanja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

Za sada, uprkos što se već danima najavljuje da će Schmidt korištenjem bonskih ovlasti nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, niko od stranaka koje učestvuju u radu udruženja Hrvatski narodni sabor nije izričito komentirao takav potez, što je interesantno budući da bi prema najavama, on odgovarao prvenstveno strankama koje se godinama zalažu za koncept "legitimnog" predstavljanja.