O Izbornom zakonu
203

Božo Ljubić: "Bošnjačke" stranke su izvršile entitetski udar na državu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Incijativa pet "bošnjačkih" stranaka da kroz Federalni parlament usvoje zakon o izbornim jedinicma neće proći, ali je pitanje šta dalje, kazano je poslije današnjeg zasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Pet stranaka kolokvijalno je nazvano Bošnjačkim narodnim saborom.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a kazao je kako se danas raspravljalo o tri tačke, ponajprije o zakonu o izbornim jedinicama koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Izražavam zabrinutost jer ovo vidim kao napad na ustavno pravni poredak i vladavinu prava. Naime, pet bošnjačkih stranaka je suprotno presudi Ustavnog suda BiH i suprotno Ustavu pokušalo presudu u slučaju "Ljubić", riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Iz presude je vidljivo da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavne ovlasti po "mojoj" apelaciji. Pokušaj provedbe presude na entitetskom nivou je čin derogiranja Ustavnog suda i Ustava BiH te je tako ovih pet bošnjačkih stranaka izvele entitetski udar na državu", izjavio je Ljubić.

Na pitanje novinara Ljubić je kazao i kako OHR ne djeluje konstruktivno, te da neke indicije govore da neki predstavnici međunarodne zajednice ohrabruju ovih pet stranaka da idu tim putem.

"Nije tu problem tih pet stranaka koje je danas na sjednici neko titulirao kao neformalni Bošnjački narodni sabor, problem je što se stvara medijska klima koja ne ide u konstruktivnom pravcu", dodao je Božo Ljubić.

Glavno vijeće će sutra uputiti pismo svim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici, u kojem će pojasniti koje opasnosti prijete državi u vezi s ovim pitanjem.

Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH je kazala kako provedba presude Ustavnog suda oko promjena Izbornog zakona nije našla pravi put, te da način provedbe presude kroz pomenuti zakon o izbornim jedinicma vodi novim krizama u radu parlamenta i Vlade.

"Mimo poslovnika sazvana je sjednica Vlade u roku od pola sata, to je demonstracija sile i stvorit će problem u daljoj komunikaciji i radu. Loša je poruka i prema Hrvatima, ali i prema Evropskoj uniji. Ovakvi kakvi jesmo nismo poželjni nigdje van Bosne i Hercegovine", ocijenila je Milićević.

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a ustvrdio je kako pomenuti zakon ne može proći, ali se postavlja pitanja – šta dalje, kako riješiti problem i poslije izbora formirati vlast.

"Ovo je pokušaj ne samo što ne vodi rješenju, već pomenutih pet stranaka želi prikazati da je problem u HDZ-u i HNS-u. Na ovaj način oni zanemaruju temeljni princip demokracije - pravo na demokratsko odlučivanje legitimnih predstavnika. Nadati se da će do nekog rješenja doći, ali će ovo ostati samo pokušaj i to ćemo spriječiti na Domu naroda", izjavio je Čolak.

Pod drugom tačkom raspravljano je o dodatnim pitanjima koja je Evropska komisija dostavila Bosni i Hercegovini, a pod trećom tačkom Ljubić je informisao Vijeće o aktivnostima koje vodi u Saboru Republike Hrvatske vezano za Bosnu i Hercegovinu.