BiH
25

Božićni prijem kod kardinala Puljića: Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa saradnicima upriličio je danas božićni prijem u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu zaželivši prisutnima, na početku Nove 2016. slogu i mir, dobro zdravlje i saradnju.

Prijemu su prisustvovali vjerski predstavnici te predstavnici društvenog-političkog života kao i predstavnicima diplomacije i kulture.

"Što vam zaželiti na početku Nove 2016. godine. U prvom redu želim slogu i mir, dobro zdravlje i saradnju. Neka se što prije uspostavi struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom. Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donesu i drugi zakoni, kao što je denacionalizacija i restitucija. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale", poručio je Puljić u pozdravnom govoru prisutnima.

Podsjetio je da je 2015. godina pri kraju te se osvrnuo na protekli period. 

"Ne možemo izostaviti spomen na papin pohod ovoj zemlji 6. juna. Hvala mu što je svojim pohodom ponovo stavio BiH u središte svjetske, a posebno evropske javnosti koja je poduprla proces integracije. Sada je na nama da njegove poruke što više ugradimo u našu stvarnost", istakao je Puljić.

Naglasio je da "svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka".

"Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, sva ljudska i građanska prava. Da svi budemo jednaki pred zakonom pogotovo kada je u pitanju zaposlenje. Da to ne bude samo po nacionalnom ili stranačkom ključu", istakao je Puljić na božićnom prijemu.