Slave rođenje Hrista
144

Božić kod porodice Perić iz Tuzle: Dan kada se budi posebna radost u čovjeku

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Pravoslavni Božić je blagdan istinske sreće, ljubavi, praštanja i pravde, a tako ga doživljavaju i članovi porodice Perić iz Tuzle koje je ekipa portala Klix.ba posjetila na ovaj veliki blagdan.

Na najradosniji hrišćanski blagdan posebna atmosfera vlada u toplom domu Slobodana i Vukosave Perić koji su danas svoja vrata otvorili rodbini, prijateljima, ali i ekipi našeg portala.

Posebne pripreme tekle su proteklih dana, a Vukosava se potrudila da trpeza bude izuzetno bogata. Blagdan u kojem se proslavlja rođenje Isusa Hrista Vukosava nam kaže da se dočekuje onako kako to tradicija nalaže.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Tradiciju sam naslijedila od svojih pokojnih roditelja, a osim uz sinove Ljubišu i Nebojšu, Božić sada obilježavam i sa svoja tri unuka Dinu, Adija i Maka te snahu Aldinu. Ovaj blagdan, između ostalog danas obilježava svečaniji ručak koji je namijenjen za porodicu i prijatelje. Naravno, svemu tome prethodio je odlazak u crkvu na Banje veče, a potom i na božićnu liturgiju ujutro", priča nam Vukosava te dodaje da se na ovaj dan budi posebna radost u čovjeku.

Proteklih dana naša sagovornica vrijedno je radila na pripremi izuzetno bogate trpeze, a nešto ranije okitila je i božićnu jelku koja je stara skoro 40 godina.

"Na našem stolu posebno su zastupljeni pečenica, sarma, pite, ali i česnica, odnosno pogača u koju se stavljaju novčanica, zrno kukuruza i graha. Prema tradicionalnom vjerovanju, onaj ko to pronađe bit će sretan i imat će napretka. Moram istaći da je tradicionalno okupljanje kod nas u kući, a posebno me raduje što i Ljubišina supruga Aldina njeguje njegovu tradiciju, pa se i u njegovom stanu pripremi trpeza", kaže nam Vukosava na čijem se božićnom stolu nalazi i nekoliko vrsta kolača.

Prisjećajući se svoje mladosti, Vukosava nam priča da je obilježavanje Božića imalo posebne draži, iako se ovaj veliki blagdan dočekivao veoma oskudno.

Tada su se za djecu u slami krile bombone, orasi te sve one slastice koje je bilo moguće pronaći u to vrijeme. Nakon što bi ih pronašli, njihovoj sreći ne bi bilo kraja. Toga danas, nažalost više nema.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"To su zaista lijepa sjećanja. Tada su se posebno isticali Badnji dan i Badnje veče. Odlazilo se u šumu posjeći drvo koje bismo prislonili uz kuću, a onda uvečer zapalili. Ranije bi članovi porodice odredili polaznika, odnosno osobu koja je nama draga, a koja bi nam dolazila na vrata s posebnim poklonima. Mi bismo ga pozvali u kuću, pripremili ručak i uživali u tim trenucima", prisjeća se Vukosava koja je mišljenja da bi mlađe generacije danas trebale zadržati staru hrišćansku tradiciju koja sa sobom donosi toplinu oko srca.

U srcima porodice Perić ima mjesta za sve, bez obzira na vjeru i naciju. Svoj veliki blagdan dočekali su i sa prijateljima muslimanima, oslikavajući duh Tuzle kao multietničke sredine.