BiH
0

Božić i ostali: "Građanski rat" u Srebrenici

Sarajevo-x.com/BIRN
Tanasko Tanić, zajednički svjedok Odbrana na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tvrdi da nije prisustvovao odvođenju zatočenih Bošnjaka do mjesta gdje su ubijani, te da “ne zna” da li je iko od optuženih bio prisutan.

“Bio sam oko četiri sata kod škole u Orahovcu, opština Zvornik, gdje su bili zatvoreni Bošnjaci iz Srebrenice. Vidio sam dva leša kod ograde školskog dvorišta i kamion u koji su ulazili zatvorenici. Čula se pucnjava”, kazao je Tanić, dodavši da je otišao da ne bi gledao.

Odbrana Zorana Živanovića je tokom suđenja uložila i dio materijalnih dokaza kojima – kako je kazao advokat Rade Golić – želi dokazati “da nije postojao široki i sistematični napad VRS-a na Srebrenicu”, te da je “vođen građanski rat” i da “Srebreničani prije njenog pada nisu bili razoružani”.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, osiguravali autobuse kojima su zatvorenici iz škole u Bratuncu prebačeni u Orahovac, općina Zvornik, i odatle odvedeni i pogubljeni.

Državno tužilaštvo krivi optužene da su učestvovali u premlaćivanju, maltretiranju, okrutnom postupanju i “radnjama koje su izazivale strah” kod Bošnjaka zatvorenih u školi “Grbavica” u Orahovcu.

Tanić je prije dolaska u Orahovac bio zadužen za finansije u Zvorničkoj brigadi, a 14. jula 1995. godine “podigli su i mene da idem u Orahovac”. Svjedok kaže da mu je bilo ponuđeno da ide da strijelja, ali tvrdi da je to “odbio”.

“Dok sam bio kod škole, vidio sam dvojicu dječaka kako nose vodu. Bilo mi je krivo što djeca nisu od toga izolovana”, kazao je Tanić, istaknuvši da “misli da su dječaci isto pogubljeni”.

Drugi zajednički svjedok Odbranâ bio je Rajko Ilić, nekadašnji pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade.

Za napad na srebreničku enklavu, kazao je svjedok, “pripadnici Vojne policije nisu znali, niti su u njemu učestvovali”. U vrijeme kada su žene i djeca odvoženi iz Srebrenice, Ilić je, tvrdi, bio u komandi Bratunačke brigade, da bi nešto kasnije otišao “na osiguranje mosta na Drini” koji se nalazi na granici između Srbije i BiH.

Ilić je tokom svjedočenja kazao da pripadnici Vojne policije nisu bili upoznati sa pravilima ratnog prava niti su imali instrukcije o postupanju sa zarobljenicima. Nastavak suđenja zakazan je za 27. februar 2008. godine.