|

Bošnjake kod Čajniča dočekale uvredljive i prijeteće poruke dok su se opraštali od najmilijih

Bošnjake kod Čajniča dočekale uvredljive i prijeteće poruke dok su se opraštali od najmilijih
33
Piše: E. A.
20.5.2019. u 10:05
191
komentara
33

dijeljenja
Bošnjake kod Čajniča dočekale uvredljive i prijeteće poruke dok su se opraštali od najmilijih
Uvredljivi natpisi i poruke "Kolji balije" te krstovi iscrtani na objektu Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča jučer su dočekali porodice ubijenih Bošnjaka dok su obilježavali 27 godina od dana kada su na ovom lokalitetu ubijeni njihovi najmiliji.
Navedeni natpisi ne šalju dobre poruke iz ovog grada, smatraju organizatori obilježavanja. I dok od svojih komšija očekuju pomoć u pronalasku posmrtnih ostataka nevino ubijenih civila kako bi ih dostojanstveno sahranili, grafiti i poruke mržnje obeshrabruju.

"Zatečeni smo porukom koju su nam poslali naši sugrađani. Dok u miru i dostojanstvu žalimo za našim nevino otrgnutim očekujući istinu, još jednom smo se uvjerili da se zločinačka namjera nije ugasila. Nadamo se da je ovo čin pojedinca te da će svijest naših komšija procesirati poruke na zidu stratišta kao nepoželjne izgrede od kojih će se ograditi, a nikako dio kolektivne svijesti", poručila je Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa IZ Čajniče.

Podsjetimo da je tokom agresije na BiH na području općine Čajniče ubijeno više od 100 Bošnjaka, a veći broj njih ni do danas nije pronađeno.

Samo u Lovačkom domu koji je pretvoren u logor 19. maja 1992. godine ubijena su 42 civila zbog čega je do danas osuđen jedino Milun Kornjača i to na sedam godina te Milorad Živković, načelnik Stanice javne bezbjednosti koji služi zatvorsku kaznu od pet godina jer je naređivao hapšenja civila i lično u njima učestvovao. Duško Kornjača, 'gospodar života i smrti' u Čajniču tokom ratnih godina nedostupan je pravosudnim institucijama, a prema nekim saznanjima nalazi se u Novom Sadu.
Prijavi grešku


Komentari (191)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...