|

Bošnjačko nacionalno vijeće o Kolindi i prisvajanju teritorija: Emisija "Lijepom našom" se snima u BiH

Bošnjačko nacionalno vijeće o Kolindi i prisvajanju teritorija: Emisija "Lijepom našom" se snima u BiH
146
I. P.
11.10.2019. u 12:47
89
komentara
146

dijeljenja
Bošnjačko nacionalno vijeće o Kolindi i prisvajanju teritorija: Emisija "Lijepom našom" se snima u BiH Foto: Klix.ba
Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske oštro je reagovalo na ispad predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojem je dio Bosne i Hercegovine "pripojila" našoj susjednoj zemlji.
Nakon sinoćnje utakmice između Hrvatske i Mađarske na Poljudu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je "došla cijela Hrvatska, od Visa do Kupresa" time očigledno aludirajući da je i Kupres dio Hrvatske, iako je riječ o teritoriju susjedne države, Bosne i Hercegovine."Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske osuđuje takve izjave koje ne pridonose poboljšanju susjednih odnosa i nameću medijski diskurs prisvajanja tuđih teritorija. Nažalost, u Republici Hrvatskoj to je postao čest slučaj, što izjava Predsjednice RH samo potvrđuje. Primjera radi, emisija pod nazivom 'Lijepom našom' snima se i po Bosni i Hercegovini, međutim očito da urednici u tome ne vide problem. Nedavno smo bili svjedoci izjava Antonija Tajanija, tada predsjednika Evropskog parlamenta, koji je svojim izjavama udarao na suverenitet RH i prisvajao njezine teritorije. Tada su reakcije iz Hrvatske bile brze i žustre, što je potpuno opravdano, međutim potrebno je na tom primjeru shvatiti kako se osjećaju građani Bosne i Hercegovine nakon ovakvih izjava Kolinde Grabar-Kitarović", saopćeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Dodano je kako se nadaju da je riječ o nesmotrenosti, iako s obzirom na povijest predsjedničinih izjava o BiH ne mogu biti sigurni u to.

"Osuđujemo izjave bez obzira od koga dolazile koje narušavaju suverenitet država u regiji", zaključeno je u saopćenju koje potpisuje Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.
Prijavi grešku


Komentari (89)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...