Nikad ga neće prihvatiti
122

Bošnjački političari u RS-u: Za nas je 9. januar početak agresije na BiH i nastavak ponižavanja

Piše: A. Z.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Širom Republike Srpske, a posebno u Banjoj Luci, sutra će biti obilježen Dan RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. To nije spriječilo vlast u ovom bh. enitetu da organizuje niz aktivnosti kojima se protive Bošnjaci koji žive u ovom entitetu. Za njih je to vjerski praznik pravoslavaca, početak agresije na BiH te nastavak ponižavanja i vršenja pritiska na druge narode.

Sporno im je, kako su kazali za Klix.ba, to što je odluka o obilježavanju Dana RS-a donesena bez uvažavanja druga dva konstitutivna naroda i što je istog dana krsna slava RS. Za Bošnjake je to, kako su istakli, dan koji je označio početak agresije na BiH i još jedan pokazatelj lošeg položaja nesrpskog stanovništva u manjem bh. entitetu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Alija Tabaković podsjeća da je sutrašnje obilježavanje kršenje odluke Ustavnog suda BiH i slavlje samo jednog naroda.

"Bošnjaci nikada neće prihvatiti 9. januar kao Dan RS-a, nemamo ništa protiv da postoji dan koji bi se slavio u ovom entitetu, ali to treba biti dan koji bi usaglasila sva tri naroda. Ako se uzme u obzir da je 9. januara i slava Sveti Stefan, onda je jasno da je to više vjerski praznik u kojem se ne pronalazi niko osim Srba", kazao nam je Tabaković.

Alija Tabaković
Alija Tabaković

Prema njegovom mišljenju, riječ je o još jednom pokušaju ponižavanja Bošnjaka i drugih naroda u RS-u.

"To je ujedno i sve veći pritisak na psihološko stanje Bošnjaka kako bi prihvatili ono što im drugi nameću. Sve su češće izjave da svi građani obilježavaju Dan RS-a, a za nas 9. januar nije ništa drugo nego početak agresije koji će kasnije rezultirati genocidom u Srebrenici", poručio je Tabaković.

Slično mišljenje dijeli i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji smatra da bi se obilježavanjem 9. januara kao Dana RS-a trebalo pozabaviti Tužilaštvo BiH.

"Vidjeli ste dešavanja u Srebrenici za Božić, od bacanja svinjskog otpada u blizini Memorijalnog centra Potočari do kolone i pjevanja četničkih pjesama. Sve su to sistemski organizirane aktivnosti koje nemaju za cilj obilježavanje na način kako to vjera nalaže, nego da se povrijede ili zastraše drugi u RS-u. Nema težeg položaja naroda u BiH od položaja Bošnjaka i Hrvata u RS-u, to je činjenica, ne samo kada je riječ o 9. januaru, nego generalno", tvrdi Duraković.

Ćamil Duraković (Foto: Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Klix.ba)

To što nesrbi negoduju zbog obilježavanja Dana RS-a, ističe Duraković, ne zanima nikoga, a posebno ne one koji će sutra slaviti.

"Ne znam do kada će ovakva nepravda i stanje biti, ali mi to ne možemo mijenjati, iako nas nekad optužuju zato što nam je ovdje loše. Bošnjak je u RS-u kriv za sve, niko ne razumije prilike i u kakvim uslovima živimo. Mi smo ničiji, Sarajevo nas ne smatra svojim, a Banja Luka nas ne želi. Ovdje drugi ne postoje, ali moraju da žive jer su s ovih prostora i ovdje ih veže sve, od predaka do imovine", zaključuje Duraković.

Podsjećamo, bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije Domovina (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o Danu RS-a, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a.