Konakovićevo okupljanje
401

Bošnjački političari iz regiona prošetali Baščaršijom, turistički vodiči ih upoznali sa Sarajevom

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Uoči današnjeg sastanka u Sarajevu, kako ga je lider NiP-a Elmedin Konaković nazvao, "političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona", oni koji su odlučili učestvovati na skupu, prošetali su Baščaršijom.

Mnogi se nisu odazvali okupljanju, među kojima i brojne koalicione kolege Konakovića, no iz Bosne i Hercegovine su dolazak potvrdili Ramo i Arnel Isak te Sevlid Hurtić, a umjesto Fuada Kasumovića doći će Aida Baručija.

Predstavnici nekih od najjačih stranaka u BiH s većinski bošnjačkim političarima su odlučili da neće doći na skup, kao ni član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović, koji je na poziv odgovorio riječima da ne treba graditi etničke odnose, nego međudržavne.

Iz regiona su na sastanak došli predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

"Mi ćemo napraviti sastanak kako bi ideja koja je važnija i od mene i svakog pojedinca nastavila svoj put, tako da neću komentarisati one koji su odbili doći. Ono što je važno je da su tu s nama predstavnici najjačih stranaka regiona. Tu je Usame Zukorilić, predsjednik SPP-a, najjače stranke u Sandžaku, donedavno potpredsjednik Skupštine Srbije; Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore, najjače u toj državi, koja ima šest mandata u parlamentu; Emilija Redžepi, potpredsjednica na Kosovu; Munir Kolašinac iz Sjeverne Makedonije, tu je predstavnik grupe Bošnjaka u Hrvatskoj koja je prvi put zajedno s jednim kandidatom izašla na izbore. Skoro svi od onih van Sarajeva i to pokazuje opravdanost ovog sastanka", kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH je političare iz regiona ugostio u srcu Sarajeva, a svi zajedno su prošetali pored historijskih i vjerskih znamenitosti gdje su mogli čuti zanimljive činjenice.

"Htjeli smo lijep dan iskoristiti za razgledanje Baščaršije, da goste dočekamo u prelijepom ambijentu srca Sarajeva. Program imamo u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček", kazao je.

Teme sastanka će, kako je kazao biti, aktuelna politička situacija, položaj Bošnjaka u regionu, EU integracije i slično.

"Ideja iz Skoplja je da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka iz regiona, danas ćemo to pomjeriti korak dalje", kazao je on.

Sastanak je zakazan za 16:00 sati u hotelu Hills na Ilidži.