Naučni skup u Sarajevu
170

Bošnjačka intelektualna elita "odgovara na izazove savremenog trenutka"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Naučni skup nazvan "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci", deveti po redu, održava se danas u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod, a sa skupa je poručeno da će 20-ak intelektualaca i izlagača, okupljenih na naučnom skupu, odgovoriti na izazove savremenog trenutka u kojem žive.

Sanjin Kodrić je kazao da naučni skup Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci ima ozbiljnu tradiciju i da će sljedeće godine biti održan 10. jubilarni skup.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ovaj skup temeljno je važan za BiH i Bošnjake kao narod. Zato je BZK Preporod odlučan da istraje u organiziranju ovih skupova. Obaveza intelektualaca je da, s jedne strane, odgovore na izazove svoga vremena, da budu aktivni učesnici zbivanja svoga vremena i da odgovore na sva otvorena pitanja. S druge strane da ostave novi, drugačiji, savremeni pogled na prošlost. U tom smislu treba razumijevati ovaj skup kao pokušaj bošnjačke intelektualne elite da odgovori na izazove savremenog trenutka", kazao je Kodrić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Naveo je da skup dovodi u vezu, odnosno pokazuje suštinsku vezu između Bošnjaka i Bosne i Hercegovine u svim oblicima postojanja.

"Na samom skupu učestvovat će više do 20 naučnika, izlagača iz različitih naučnih oblasti koji će uglavnom tretirati različita pitanja kulturne i društvene zbilje BiH. Mi ćemo na naučnim osnovama odgovoriti na izazove savremenog trenutka u kojem živimo", kategoričan je Kodrić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Senadin Lavić je istakao da već devet godina postavljaju istrajno, znanstveno, argumentirano pitanje o BiH i Bošnjacima u njoj.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Cilj današnjeg naučnog skupa je da postavimo pitanje kako razumijemo identitet Bosne danas, kako razumijevamo identitet Bošnjaka u okviru Bosne i kako projiciramo identitet u sljedećih 10 do 20 godina. Mi pokušavamo napraviti jednu viziju moguće Bosne i da definiramo kako bi izgledao taj identitet bosanski, identitet bošnjački i naše relacije sa drugim etničkim skupinama u Bosni i naša pozicija u savremenom političko-povijesnom kontekstu", rekao je Lavić.