BiH
44

Bošnjaci u Srebrenici bi zbog nejedinstva mogli ostati i bez pozicije zamjenika načelnika

Piše: A. Z.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je je pozicija načelnika opštine Srebrenica prvi put nakon rata pripala kandidatu iz reda srpskog naroda Mladenu Grujičiću, što je izazvalo burne reakcije i negodovanja posebno među porodicama žrtava genocida, Bošnjaci bi zbog nejedinstva mogli izgubiti i poziciju zamjenika načelnika.

Predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović smatra da bi srpske stranke trebale predložiti Srbina za zajedničkog kandidata za zamjenika načelnika općine, ističući da većina bošnjačkih odbornika nije postigla dogovor i podržala kandidaturu Nermina Alivukovića. Bošnjački odbornici tvrde da Alivuković nije podržan zbog dogovora između Pavlovića i Hamdije Fejzića, predsjednika Skupštine.

"Saopštenja koja su se pojavila pokazuju da je Hamdija Fejzić saglasan da Srbin bude i zamjenik načelnika općine. To pokazuje da je Fejzić, zajedno sa Hakijom Meholjićem, spreman izdati Bošnjake zbog pozicije. Dvije trećine Bošnjaka nisu do sada bili dio skupštinske većine niti su učestvovali u donošenju bilo koje odluke jer su Pavloviću u skupštinskoj većini potrebni samo Fejzić i Meholjić koji su zbog svojih potreba spremni pogaziti bošnjačku politiku i dostojanstvo u Srebrenici. Fejzić i Pavlović su dogovorili vlast bez bošnjačkog legitimiteta", kazao je za Klix.ba Alija Tabaković, odbornik u Skupštini.

Tabaković ističe da su prijetnje i pritisci ove vrste licemjerni i da Fejzić nema pravo da predstavlja Bošnjake.

"Pozivamo Hamdiju Fejzića da podnese ostavku i tako spasi dostojanstvo Bošnjaka u gradu u kojem je izvršen genocid nad Bošnjacima i da prestane biti privjesak politike Milorada Dodika u Srebrenici. Onaj ko nema podršku Bošnjaka nema pravo ni legitimitet da ih predstavlja. Siguran sam da ima predstavnika i srpskog naroda koji znaju šta bi disbalans u politički osjetljivoj Srebrenici učinio. U narednom periodu trebamo izaći sa rješenjima za dobrobit svih građana", navodi Tabaković.

S druge strane, Fejzić tvrdi da je izbor Alivukovića blokirala grupa odbornika na čelu sa Tabakovićem, otvorivši na taj način prostor da pozicija pripadne Srbinu.

"Mjesto zamjenika načelnika opštine Srebrenica pripada Bošnjacima. Pored toga, mjesto sekretara Skupštine takođe pripada Bošnjacima, dva mjesta načelnika opštinskih odjeljenja kao i određen broj javnih ustanova i preduzeća kao što su Kulturni centar Srebrenica, KP Polet, RTV Srebrenica, obdanište Poletarac i komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice. Ukoliko se ne ispoštuje ovaj princip podjele vlasti i Bošnjak ne bude zamjenik načelnika Bošnjaci više neće biti dio većine", navodi Fejzić.

Radomir Pavlović smatra da bošnjački odbornici nastoje izazvati krizu i opstruisati rad vlasti, te da Srbi imaju legitimno pravo da predlože kandidata. Inače, Skupštinu općine Srebrenica čini 21 odbornik od kojih je 12 Srba i devet Bošnjaka.