{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjaci u RS-u pokrenuli kampanju za popis stanovništva

A
9.11.2012. u 14:41
8
43
Bošnjaci u RS-u pokrenuli kampanju za popis stanovništva
8
Bošnjaci u RS-u pokrenuli kampanju za popis stanovništva
Elvir ef. Hodžić
Uoči probnog popisa stanovništva 2013. godine bošnjački povratnici u Republici Srpskoj su se samoorganizirali i započeli pripreme za taj, kako sami tvrde, sudbonosan događaj.
Kako je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) potvrdio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir ef. Hodžić, u tom gradu će uskoro biti postavljeni bilbordi s natpisima "Bošnjak", "Islam" i "Bosanski jezik".

Ova kampanja ima za cilj da ukaže povratničkoj populaciji kako treba da se izjašnjavaju na skorom popisu, a s obzirom na brojne nedoumice i komplicirane popisne procedure.

Strahuje se, naime, da bi takve procedure mogle itekako ići na štetu položaja bošnjačke populacije u Republici Srpskoj koji bi pristankom da budu "muslimani u nacionalnom smislu" ili "Bosanci" jednostavno bili svrstani u kategoriju "stali", te izgubili mnoga prava.

"Očekivali smo da država nešto uradi. Islamska zajednica u BiH nije se htjela nametati. No, popis se približava, a ništa se ne radi. Posebno ovdje u RS. Mi smo došli na ideju da na ovaj način ukažemo našim ljudima kako da se izjašnjavaju, bez obzira na kompliciranost procedura. Želimo im pomoći. Ovo radimo u interesu svih Bošnjaka. Jer, ovaj popis za nas je biti ili ne biti. Posebno za Bošnjake u Republici Srpskoj", kazao je za AA efendija Hodžić.

Dodaje da je Bratunac preteča ovakvom obliku organiziranja Bošnjaka, te se nada
da će povratnici i u drugim gradovima Republike Srpske i države BiH krenuti ovim putem.

Prema popisu iz 1991. godine, na teritoriji Bratunca živjelo je 25.535 Bošnjaka, od ukupno 33.619 stanovnika te općine.

Prema riječima Hodžića, danas u tom gradu živi između šest i osam hiljada Bošnjaka s tim da su mnogi prijavljeni u općinama Federacije BiH zbog "sigurnosti i često egzistencije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: