Prijete i policajci
128

Bošnjaci u Kotor Varoši nakon obilježavanja godišnjice zločina dobivaju nove prijetnje

E. M.
Ko je ubio Kotorvarošane kojima je prošle godine klanjana prva kolektivna dženaza
Ko je ubio Kotorvarošane kojima je prošle godine klanjana prva kolektivna dženaza
Povratnici u Kotor Varoši od marša Karaula - Večići, povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u ovom dijelu BiH, suočeni su s pritiscima i prijetnjama koje su uslijedile nakon privođenja učesnika na saslušanje u policijsku stanicu.

Posljednje obilježavanje stradanja Bošnjaka Kotor Varoši nije prošlo u najboljem redu.

Učesnici Marša mira po završetku programa, nakon identifikacije, privođeni su na saslušanja u policijsku stanicu, a po društvenim mrežama im se javno prijeti da “ima metak i za njih”.

Sve ovo nam je potvrdio član organizacionog dobora tradicionalnog marša Karaula Večići Selvedin Botić.

Organizatori ističu da je pokušana ekstremizacija, politizacija i radikalizacija časnog događaja i učesnika od medija iz Republike Srpske.

“Prilog ATV i RTRS-a povodom obilježavanja 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima općine Kotor Varoši krajnje je neprofesionalan, neobjektivan, ratno huškački, ponižavajući i podsjeća na 90-te kada je srpska medijska propaganda, prikazujući zločince kao heroje koji su branili tzv. ‘srpsku nejač’ od tzv. ‘muslimanskih terorista’ podsticala činjenje najstrašnijih zločina nad nedužnim Bošnjačkim civilima, a najčasniju Armiju BiH i njene pripadnike kao zločince”, poručuju organizatori.

Nadalje navode da su u u prilogu glavni akteri ratni zločinac Slobodan Župljanin i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, za kojeg, kako kažu, mogu slobodno kazati da je ministar nesigurnosti koji zloupotrebljava poziciju koju obnaša gdje BiH žele prikazati kao neodrživu zemlju i Bošnjake kao sigurnosnu prijetnju.

“Njima se u svojim nebuloznim izjavama i lažima pridružio Anđelko Nosović predsjednik logoraša RS-a. Svjesnim izvrtanjem činjenica i montiranje lažnih priloga smatramo da svi akteri iz priloga, Slobodan Župljanin, Anđelko Nosović, Nenad Nešić kao i odgovorni s ATV-a i RTRS-a su svojim radnjama doprinijeli širenju vjerske, nacionalne netrpeljivosti i osjećaju straha kod Bošnjaka posebno povratnika što ima elemenata krivične odgovornosti i mi ćemo u narednim danima i podnijeti krivične prijave protiv navedenih aktera”, stoji u reakciji organizatora.

Odgovorno tvrde da je događaj obilježavanja zločina nad Bošnjacima Kotor Varoši protekao časno i dostojanstveno bez ijednog elementa koji bi mogao izazvati uznemirenost kod druge strane.

Redakciji portala Klix.ba se obratio i jedan od učesnika događaja u Kotor Varoši koji je kazao da se među prijetnjama na društvenim mrežama nalaze i one upućene od službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske PS Kotor Varoš koji poziva na zabranu obilježavanja godišnjice te u komentarima lokalnog portala provocira i pokušava zastrašiti Bošnjake te time izaziva uznemirenost i strah za ličnu bezbjednost Bošnjaka u ovoj općini.