BiH
0

Bošnjaci u Banjoj Luci s nestrpljenjem očekuju Kurban-bajram

FENA
Bajram-namaz, sutra na Kurban-bajram, u Banjoj Luci će se klanjati u devet džamija.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić u razgovoru za Agencija FENA uoči Hadžijskog, odnosno Kurban-bajrama, ističe da žali što zbog vremenskih uvjeta bajram-namaz neće biti klanjan u džamiji Ferhadiji, čija obnova još nije završena.

"Radovi još traju u Ferhadiji, hladnije je vrijeme i to nas sprječava. Svima nam je žao jer ne možemo klanjati bajram-namaz u toj džamiji, budući i da je veći broj Bošnjaka došao i iz dijaspore", rekao je muftija Čamdžić.

Ipak, oni će, kaže biti u drugim džamijama Banjalučkog muftijstva i pridonijeti zajedništvu u ove bajramske dane, kada se treba još jednom da potvrde, kako naglašava, dobri međuljudski odnosi.

Muftija banjalučki ističe da sutrašnji Hadži-kurban bajram Bošnjaci na banjalučkom području s netrpljenjem dočekuju te da su u toku zadnje pripreme, kako duhovne, tako i one druge koje podrazumijevaju i podjelu kurbana, svojim susjedima, bez obzira na vjeru.

"O tome svakodnevno govorimo u džamijama, da se vodi računa kod dijeljena kurbanskog mesa, da se prvo podijeli svojim komšijama, bez obzira na to bili oni muslimani ili ne, a tek onda, ako imaju brata, da on dođe na red. Svetost komšije je u islamu posebna i svaki pripadnik islama mora voditi računa o svom susjedu", naglašava Čamdžić.

Uoči ovog bajrama pale se kandilje na munarama džamija, mnogi muslimani, koji nisu na hadžu poste dobrovoljni post, što, kaže, nije obaveza.

"Sutra preporučujemo, tokom džuma-namaza i drugih vjerskih obreda, da svi muslimani otvore kako svoje duše, tako i avlije svojim susjedima, da ih dočekaju na tradicionalnu bajramsku kahvu, baklavu i ručak... I ti razgovori potom daju snagu, ulijevaju nadu i šire komšijske odnose koje moramo uvijek razvijati i pospješivati, jer svi smo pripadnici svetih knjiga i zašto ne kazati da smo jedni drugima braća i sestre, bez obzira na to ko kojoj vjeri pripada", poruka je muftije banjalučkog.

Muftija Čamdžić je čestitao Kurban-bajram svim pripadnicima islamske vjere riječima - Bajram šerif mubarek olsun.